Näitus, Üksi linnas. Ludmilla Siim ja Jüri Palm avab urbanistlikku keskkonda

25.04.2011
Neljapäeval, 28. aprillil kell 18 avatakse Kumu kunstimuuseumis näitus „Üksi linnas. Ludmilla Siim ja Jüri Palm”. Väljapanekus asetuvad omavahel dialoogi kaks eesti 20. sajandi teise poole omanäolisemat linnamaalijat, kelle 1970.-1980. aastate looming kõneleb urbanistliku keskkonna erinevatest tajumisviisidest.

„Kuigi Ludmilla Siimu ja Jüri Palmi looming on vastandlik, toovad nad vaatajani artistlikke metropole, millel pole kunstnikke toona reaalselt ümbritsenud linnaga suuremat pistmist. Näiteks leiab nende loomingust eesti kunsti esimesi urbanistlikke kaleidoskoope, suurlinlikku peapööritust, metropolierootikat ja linnaelu kiirusele viitavat liialdatud perspektiivi. Mõlema linnakangastustest nähtub moderniseerumise vastukajasid üldisemalt: kiirete ühiskondlike muutustega kaasnevaid hirme ja ihasid, visioone ja fantastilisi kujutlusi,” ütles näituse kuraator Liisa Kaljula.

Kogu 20. sajandi moodne kunst, mis on hüppeliselt kasvava linnastumise ja moderniseerumise perioodi kunst, on püüdnud määratleda ja ümber määratleda oma suhet linnaga. Kuigi Ludmilla Siim (1938) ja Jüri Palm (1937–2002) kuuluvad sünniaastatelt samasse popkunstist ja hüperrealismist mõjutatud kunstnikepõlvkonda, võib öelda, et kumbki on oma suhtes linliku miljööga jõuliselt isikupärane – üksi linnas.

Ludmilla Siimu linn on helge modernistlik city: mitte niivõrd seitsmekümnendatel alles kerkiv Tallinn, kuivõrd selle tulevikumudel, linnaruumi valitud, kõige kaasaegsemate lõikude – esimeste klaasiste kõrghoonete ja uusrajoonides elavate noorte linlaste – Tallinn. Jüri Palmi linn on kujuteldav öine metropol, mille elanikud meenutavad kangelasi toonastest Lääne filmidest – tsiklitel läbi prahihunnikute kihutavad motoantroposed, teksaülikondades gängsterid, erkpunaste huultega naisvambid ja üksildased kaabudes uitajad.

Tegemist on Ludmilla Siimu esimese suurema comeback’iga Eestis – Siim lahkus tunnustuse tipul olles 1977. aastal Tallinnast elama Helsingisse ja muutus Nõukogude Eestis persona non grata’ks. Samuti pole varem kokku pandud tagasivaadet Jüri Palmi varasele linnateemalisele loomingule, mis pani aluse tema reputatsioonile kompromissitu kunstnikuna ning mil ilmnevad teemad ja motiivid, millega ta tegeles kuni oma viimaseks jäänud isikunäituseni „Tallinna tuled” 2002. aastal.

Näitusel on esindatud Ludmilla Siimu ja Jüri Palmi linnateemalised tippteosed Eesti Kunstimuuseumi, Tallinna Kunstihoone, Tartu Kunstimuuseumi, Tartu Ülikooli kunstimuuseumi, Eesti Ajaloomuuseumi ja Viinistu kunstimuuseumi kogudest ning erakogudest. Näituse kuraator on Liisa Kaljula, kujundaja Jaanus Samma.

Avamisel viibib ka kunstnik Ludmilla Siim ning esitletakse eesti- ja inglisekeelset värviliste reproduktsioonidega kataloogi, kus kahe kunstniku vastandlikku linnaloomingut avavad Liisa Kaljula ja Eha Komissarov. Kataloogi on kujundanud Tuuli Aule.

Näitus „Üksi linnas. Ludmilla Siim ja Jüri Palm” jääb Kumu kunstimuuseumis avatuks 28. augustini 2011. aastal.

skoor

5.0

Viimane kommentaar:

"KUMU NÄITUSEID VAATAMAS!!!! (5.0)" Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv