Linnapidu avab töökojad

05.06.2003
Vanalinna külalisel avaneb kolme päeva jooksul arvukalt võimalusi proovida ise näputööd, meistrimeeste juhendamisel saab valmistada seepi ja vermida münte, siidimaalist ja laevukeste voolimisest rääkimata.

Enamik töökodadest paik-neb Vene tänaval Ladina kvartalis. “Meil on avatud kunstihoov, saab sepistada, keraamikatöökojas käsipotiketrasid ja väikeses sepikojas kohrutamist proovida,” ütles Ladina kvartali vanalinnapäevade projektijuht Risto Paju.

Igale lapsele oma paat

Vanaviisi turul on vanalinnapäevade aegu ehtesepp, kelle juures saab endale vaskilustusi meisterdada või meistri valmistatud hõbeehteid osta. “Kunstihoovis saavad loodusvärvidega värvida ja savitööga tegeleda ka hästi väikesed lapsed. Kahel päeval – reedel ja pühapäeval – voolime seal männikoorest paate,” rääkis Paju.

Kes arvab, et vanalinnapäevade meisterdamisõued on rohkem lastele nokitsemiskohaks mõeldud, võiks tänavu ise savi näppude vahele võtta ja uurida, kuidas materjal käitub ning ese sünnib. “Paljudes asjades on meister juures ja näiteks sepatööd on ilmselt raske kodus proovida,” tõi projektijuht esile meistrikoja eelised.



Trükkimisest sõltuvuses

Meisterdamiseks vajalik materjal on Ladina kvartali töökodades vanalinnapäevalistele tasuta. “Võib-olla riidetükk tuleb maalimiseks 3 krooni eest osta, aga valdavalt me raha ei küsi,” kinnitas Paju.

Kui mõni laps end väga ära meisterdab, saab kõrval asuvas koolimajas end puhtaks pesta ja keha kinnitada. Kes järjekordi pelgab, sel maksab sammud meisterdamishoovi seada näiteks laupäeva hommikul.

Vene tänava Meistrite hoovi on oodatud õrnemat sorti näputöö harrastajad. Merle Lobjakas juhendab klaasimaali, Aino Jakobi siidimaali. Tänu kesklinna valitsuselt saadud toetusele ei pea pidulised esimese materjalide jaoks krossigi loovutama. “Juba kolmeaastased võiksid kätt proovida,” soovitas Meistrite hoovi galerii juhataja Aino Jakobi.

Lõbusat vaheldust pakub Sandra Jõgeva ja Kadi Kängsepa näpunäidete järgi monotüüpia tegemine, mis lihtsaltseletatuna tähendab, et värvidega klaasile maalitud pilt vajutatakse paberile. “See võib põhjustada sõltuvust,” hoiatas Jakobi naerdes.

Korraga mahub ühe juhendaja juurde kunsti tegema viis inimest. Teistele pakub senikaua inspiratsiooni Jaan Pärna ehtenäitus “Ehted esimesele leedile”, kus on väljas presidendiprouadele valmistatud ehted ja fotod ehitud kandjatest.

Meistrikodadest veidi eemal, Harju mäel toimetavad samal ajal paberi, küünalde ja seebi valmistajad. “Eelmisel aastal meeldis inimestele väga müntide vermimine ja kadakast medaljonidesse märkide põletamine,” meenutas Keskaegsete Meistrite Koja projektijuht Karina Jõemaa.

Rahakoti huvides tuleb teada, et iga toimetus maksab 10–15 krooni.

EPL

Uudiste arhiiv