Venemaalt jõudis Eestisse vagunitäite kaupa võltsriideid

27.10.2004
Vene ärimehed üritasid Sillamäe vabatsooni kaudu Moskvasse toimetada Eesti ajaloo suurimat võltsriiete koormat, kirjutab Postimees.

Esimesed kaubakonteinerid jõudsid raudteetranspordiga Sillamäele septembri lõpus, kuid veel eilegi lugesid tolliinspektorid kaupa ükshaaval üle, uurides, milline rõivaese võib olla võlts, milline mitte.

Raudkonteinereid on kokku 11 ja need on täis näiteks selliste tuntud firmamärkide nagu Nike, Adidas, Reebok, Columbia ja Diesel jopesid, dresse, särke, mütse ning jalatseid. Kauba väärtus oli märgitud kilode kaupa, kilohinnaks oli Eesti rahas umbes kaks krooni.

Eilseks olid tolliinspektorid jõudnud kokku lugeda veidi üle 50 000 Hiinas valmistatud riideeseme ja jalanõu, mille kohta on kaubamärkide kohalikud esindajad öelnud, et tegemist on ilmselt võltsinguga.

Kirde tolliinspektuuri kontrollitalituse juhataja Aivar Haava sõnul pole see aga sugugi kõik, sest kolme konteineri sisu on veel kontrollimata.

Samas võib juba praegust numbrit nimetada suurimaks Eestis tabatud võltsriiete koguseks. Selle teelesaatjaks on üks Moskvas tegutsev firma ja Eestisse jõudis kaubakogus transiidina läbi Venemaa Hiinast.

Esimesed viis konteinerit ületasid Eesti piiri Narva raudteejaama tollipunktis 26. septembri hommikul kell kuus. Kui viimased viis konteinerit 7. oktoobril Sillamäele jõudsid, oli toll võltskaubal juba jälil.

Haava sõnul sundis neid konteinereid kontrollima info, et riided on pärit võltskauba tootmise poolest kurikuulsast Hiinast. Tänaseks on teada, et Eestist pidi kaup veoautodega tagasi Venemaale minema.

Haava sõnul võib vaid oletada, miks selline ring tehti: «Selleks, et hoida kõrvale Venemaa impordimaksudest.»

EPL

Uudiste arhiiv