Märatsev supertorm laastas kogu Põhja-Euroopat

10.01.2005
Nädalavahetusel Põhja-Euroopas märatsenud viimaste aastakümnete tugevaim torm jättis Skandinaavias pea pool miljonit majapidamist elektrita ja nõudis Suurbritanniast Venemaani ulatuval alal vähemalt 14 inimelu.

Suurima löögi alla sattus Lõuna-Rootsi, kus eile hommikul oli tormi tõttu ilma elektrita sunnitud läbi ajama vähemalt 410 000 majapidamist.
Hukkunute arv küündis seal seitsmeni, vahendas Soome telekanali MTV3 uudistelehekülg.
Seitsmest hukkunust viie elu lõpetasid kohati kuni 150-kilomeetrise tunnikiirusega tormituule tõttu maast kistud puud. Lõuna-Rootsi Sturupi linnas sai 50-aastane mees aga surma, kui talle lendasid peale suured heinapallid. Teine vanem meesterahvas hukkus, kui läks keset kõige tugevamaid iile katust parandama.

Kaos teedel

Jonas Petri Rootsi päästeteenistusest iseloomustas olukorda kui «väga kaootilist», vahendas Briti uudistevõrk BBC. «Väljas teedel viibivad päästemeeskonnad on mulle rääkinud, kuidas tuul paiskab puid ümber, otsekui oleks tegemist keeglikurikatega,» rääkis Petri.

Ilmateenistuse andmetel tabas Rootsit viimati nõnda laastav torm 1969. aastal.

Energiakompaniide hoiatuste kohaselt tuleb paljudel rootslastel ilmselt veel päevi ilma vooluta hakkama saada, sest varem ei suuda nad tormikahjustuste tõttu katkenud elektrivarustust taastada.

Rootsi seiskas tormi tõttu ajutiselt ka viis tuumareaktorit 11st.

Häiritud rongiliiklus

Lisaks elektriliinidele ka teedele langenud puud tegid abivajajateni jõudmise Rootsi päästemeeskondadele väga raskeks, rääkis Stockholmis ilmuva Eesti Päevalehe peatoimetaja Ülo Ignats Postimehele. «Päästemeeskonnad ei suutnud ennast lihtsalt teedele langenud puudest piisavalt kiiresti läbi murda,» nentis ta.

Kohalik meedia on tema sõnul pidevalt rõhutanud hukkunute arvu. «Nii et Rootsi oludes on tegemist küllaltki dramaatilise sündmusega,» nentis ta.

Stockholmi kesklinnas nägi Ignats eile ühte puu alla jäänud sõiduautot ka oma silmaga, kuid Rootsi pealinna tänavapildis pole tema sõnul muid suuremaid tormikahjustusi märgata. «Ühistransport toimib normaalselt ja inimesed liiguvad tänavatel,» tähendas ta.

Kõige enam oli Rootsis liiklus häiritud raudteedel. Veel eile hommikupoolikul seisis täielikult rongiliiklus Stockholmi- Malmö-Göteborgi liinil. Samuti ei saanud reisijad sõita rongiga Göteborgist Oslosse.

Torm häiris ka laevaliiklust Eesti ning Soome ja Rootsi vahel. Rootsi ja Soome suunduvad laevad väljusid sadamatest tunde pärast väljakuulutatud aega.

Majanduslik kahju

Eile hommikul laevaga Stockholmi saabunud välisministeeriumi ametniku Toomas Tiiveli sõnul võib küsimusele, kas merel möllanud raju ka laeva pardal kuidagi tunda andis, vastata «jah ja ei».

«Ühest küljest laev küll kõikus tunduvalt rohkem kui tavaliselt. Kuid teisalt ei tekitanud see mingeid suuremaid komplikatsioone,» nentis Tiivel, kes ei näinud pardal kordagi tõsisest merehädast vaevatud reisijaid.

Soomes jäid tormikahjustused oodatust väiksemaks. Peamiselt tekitas probleeme maru tõttu kerkinud rannikumere veetase ja tulvaveed. Nii võttis tõusuvesi enda alla osa Helsingi kesklinna väljakutest ja tänavatest ning uputas ka majade keldreid ja garaaže.

Rängema löögi said aga Taani ja Norra, kus kümned tuhanded majapidamised jäid maru tõttu ilma elektrita. Nii kadus vool Taanimaal 60 000 majapidamisest, Norras ligi 20 000st. Lõuna-Norras ja Taanis olid tormi tõttu suletud ka mitmed teed, samuti jäid ära mitmed laevareisid Taani ja Norra vahel.

Leedus tekitas torm riigile tõsist majanduslikku kahju, üks inimene sai vigastada, teatas uudisteagentuur BNS. Tuule kiirus ulatus Leedus iiliti 35 meetrini sekundis. Torm murdis hulganisti puid ja viis rivist välja üle tuhande elektrialajaama.

Klaipeda, Gargzdai, Kretinga ja Silute piirkonnas viis tuul majadelt katuseid ära. Leedu riigiraadio teatel ei olnud olukord palju parem ka ümberkaudsetes piirkondades.

Peterburis üleujutus

Lätis jättis märatsev maru BNSi andmeil aga elektrita 60 protsenti elanikkonnast. «Peaminister kuulutas välja elektrikriisi,» ütles peaministri Aigars Kalvitise pressiesindaja Arno Pjatkins.

Relvajõud on aidanud Riia mõnedes piirkondades inimesi tulvade eest evakueerida.

Venemaal Peterburis toimetas kiirabi üleujutuste tõttu haiglasse kaks inimest, teatas kohalik päästeamet eile lõunal. Üleujutuse tõttu sulgesid linnavõimud ajutiselt kuus linna metroojaama, teatas BNS. Eile õhtuks jäi suletuks siiski veel vaid kaks neist.

Üleujutuse tõttu on Peterburis vee alla jäänud mitu tänavat ja kannatanud mitmete ettevõtete hooned. Kõige rängemalt on kannatada saanud Petrogradski, Primorski ja Vassileostrovski linnaosa.

Samuti on linnas rivist väljas kolm heitveepumbajaama ja neli katlamaja, 13 katlamajas on seadmed demonteeritud. Kaks mereäärset küla on vee all ja vesi on jõudnud Silute-Rusne maanteeni.

Eile õhtupoolikul jõudis torm ka Valgevenesse, kus marutuuled saavutasid samuti orkaaniga võrdse kiiruse.


Postimees

Uudiste arhiiv