Soojad maad ohustavad turiste nakkushaigustega

14.02.2005
Soojamaa-reisidel düsenteeriasse ja kollatõppe nakatumine on sagenenud, mistõttu tervisekaitsjad rõhutavad vajadust end vaktsineerida ja reisil hügieeni järgida.
Tervisekaitseinspektsiooni avalike suhete nõuniku Agnes Jürgensi sõnul on reisidel haigestumine hakanud võrreldes varasemate aastatega tasapisi suurenema.

Kui veel 2002. ja 2003. aastal diagnoositi tervisekaitseameti andmeil vaid mõni üksik kollatõve- või düsenteeriajuhtum, siis mullu haigestus välismaal A-hepatiiti 11 inimest. Detsembris diagnoositi viiel reisilisel ka düsenteeria.


Palju soolenakkusi

Jaanuar tõi juurde veel kolm kolletõve saanud turisti. Enamasti puhkasid nii

A-hepatiidi kui düsenteeria saanud inimesed Egiptuse kahes populaarses kuurordis, Sharm el Sheikhis ja Hurghadas.

Soojalt maalt soolenakkustega tagasi pöördunud inimeste hulk on aga märksa suurem – keskmiselt kümme protsenti. Et enamik haigestunuid ei vaja arstiabi, pole nende täpne arv teada, nentis Jürgens.

Lääne-Tallinna Keskhaigla nakkuskeskuse juhataja Kai Zilmeri hinnangul ei ole tüüpilistesse nn soojade maade tõbedesse haigestumistes midagi üllatavat, kui eiratakse elementaarseid hügieenireegleid ja end ei vaktsineerita.

Zilmer soovitas enne välismaale minekut külastada reisimeditsiinilise nõustamise kabinetti. Arsti konsultatsioonile peaks tulema vähemalt kaks-kolm nädalat enne reisi, siis jõuab ära teha kõik vajalikud vaktsineerimised.

Informeerimise kohustus

Kui reisilt tulnutel ka kuni aasta vältel pärast seda tekib palavik, kõhulahtisus või mingi lööve, tuleks pöörduda arsti poole, et nn reisihaigusi mitte maha magada, soovitas Zilmer. Erinevate nakkushaiguste peiteperioodid on erineva pikkusega ning troopiliste haiguste sümptomid võivad sarnaneda siinmail levinud haigustega.

Kuigi vastavalt nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seadusele peab turismiteenuse pakkuja kliente teavitama külastatavas riigis haigustesse nakatumise ohust, vaktsineerimise otstarbekusest ning võimalusest pidada enne nõu arstiga, ei ole kõik reisikorraldajad paraku seda nõuet veel täie põhjalikkusega täitma asunud, tõdes Jürgens.

Jürgens soovitas soojale maale rändama minemist planeerivatel inimestel endal olla aktiivsemad küsijad.

Lääne-Tallinna Keskhaigla Merimetsa Nakkuskeskuse reisimeditsiinilise nõustamise kabinet (Paldiski mnt 62) on avatud igal tööpäeval, sinna minekuks tuleb end eelnevalt registreerida telefonil 659 8594. Reisimeditsiiniline nõustamine maksab 200 krooni, millele lisanduvad vaktsineerimiste hinnad.

Kuidas vältida reisilt tõve toomist?

• juua ainult pudelisse villitud vett

• hoiduda jääkuubikutest

• pesta enne sööki ja pärast WC kasutamist käsi seebiga

• mitte süüa pesemata juur- ja puuvilju

• tarbida kuumtöötlemata meresaadusi vaid kontrollitud söögikohtades

• kasutada sääsetõrjevahendeid

• vajadusel käia enne reisi end vaktsineerimas

Allikas: tervisekaitseinspektsioon


Postimees

Uudiste arhiiv