Viis soovitust, kuidas veeta üle lahe Helsingis üks tegus päev

23.10.2012
Postimehe ajakirjanikud annavad näpunäiteid, mida põhjanaabrite pealinnas tasuks ette võtta.

Ära jäta vahele kaht otse südalinnas üksteise naabruses asuvat suurepärast raamatupoodi: Akateeminen Kirjakauppa (Pohjoisesplanadi 39) ja Suomalainen Kirjakauppa (Aleksanterinkatu 23).

Valik on lai mitte ainult soome ja rootsi, vaid ka inglise keeles, tänu nende kaupluste suurele käibele ja kombele võtta kiirelt müüki maailma müügitabelite tippe leiab ka kaupluste allahindlustelt ja leiunurkadest tõelisi lugemisnaudinguid, mis Eesti suurtesse raamatukettidesse jõuda ei pruugigi.

Evelyn Kaldoja
---------------------
Laula karaoket

Kes meist poleks käinud laevaga Soomes ja pidanud baaris istudes taluma audioterrorit vintis põhjanaabrite esituses. Karaoke võib aga tegelikult olla üsna tore meelelahutus, kui ise laval olla ja lääget levilaulu iroonilises võtmes esitada.

Vähemalt nii korrutasin endale pärast seda, kui otsustasin mõne aasta eest Kallio linnaosas asuvas pubis Stellar (Helsinginkatu 21) laulda Whami laulu «Last Christmas». Laupäeva öösel. Täis publiku ees. Peast. Sõber ütles pärast, et laulsin nagu Mark E. Smith. Aplaus oli ka vastav.

Hendrik Vosman
---------------------
Tutvu Soome disainiga

Disainimuuseum ehk Desingmuseo (Korkeavuorenkatu 23) ei ole ainult nende jaoks, kellele Arabia, Marimekko ja Fiskars on midagi enamat kui lihtsalt firmad.

Muuseumi põhiekspositsioon algab 1800ndatest, hõlmates esemeid puulusikatest Soliferi-mopeedini, hõbenõudest ja Tunturi-jalgrattast kuni Antti-telefonini, andes võimaluse imetleda loojate geniaalselt lihtsaid lahendusi.

Lisaks on muid temaatilisi näitusi, kus keskendutakse kindlale teemale või avaldatakse austust kunstnikule.

Mari Kamps
-------------------
Käi Kiasmas

Erinevalt Kumusse jõudmisest ei vaja Helsingi moodsa kunsti muuseumisse sattumine oma keskse asukoha tõttu (Mannerheiminaukio 2) erilist pingutust, küll aga pakub lähivälismaa põnevamaid väljapanekuid.

Kui aasta eest võeti seal osadeks Aafrika nüüdisaegne kunst (märksõnaks jätkuv tants Musta Mandri ümber, rõhuga sõnal «must»), siis järgmisel kuul avataval näitusel saab selgeks, milline dokumentalistika vorm võib ka kunstina kirja minna. Kokkuhoidlikele teadmiseks – iga kuu esimesel reedel kella 17–22 on sissepääs Kiasmasse tasuta.

Kadri Veermäe
------------------
Täienda muusikakogu

Parandamatud muusikasõltlased veedavad oma vaba päeva Helsingis plaate otsides. Kui rahakott pole pungil, tasub plaadipoodide asemel külastada taaskasutus- ehk kierrätys-keskusi ja kirppar’eid, näiteks Hietalahtis, Hakaniemis või Hietsumarketis.

Heal juhul saab Apelsini vinüüliga teha kohalikega tehingu, raha tuleks viia aga Frederikinkatule ja plaadisõprade kohalikku Mekasse Viiskulmasse, kus tänavate ristumiskohas asuvad parimad plaadipoed, kuigi mitmed on oma uksed ammu sulgenud. Isiklik lemmik – Digelius Music (Laivurinrinne 2).

Allikas: Tarbija24

Uudiste arhiiv