Pärnu elab Valgre vaimus

30.06.2003
Reede pärastlõunal Pärnus pidulikult avatud Raimond Valgre kuju ees püsis terve nädalavahetuse pikk pildistajate järjekord. Eriti usinad olid noored neiud, kes akordioniga mehe põlvel istudes kelmikaid poose võtsid.

Kujult eemaldasid katte moekooli Gabriele roosades kleitides tantsutüdrukud. Taustaks esitas Valgre meloodiaid Francis Goya plaat. Skulptor Rait Pärgi modelliks olnud muusik Veiko Rea mängis akordioni.

Hilisemal vastuvõtul kuursaalis premeeriti suuremaid annetajad Valgre ausamba väikeste koopiatega, mille samuti oli valmistanud skulptor Rait Pärg.

Valgre orkestrikaaslane Valter Ojakäär sõnas, et Valgre ei nimetanud end kunagi heliloojaks. “Tänapäeval, kus iga poiss ja tüdruk, kes ühe lauluga maha saab, on helilooja, on isegi parem, et ta end nii ei tituleerinud,” lausus Ojakäär.

Ehkki õhtu juht Mart Sander püüdis Valgre kaasaegselt välja pressida, kas kuju on ikka Valgre sarnane ja tema õnnelikumat või õnnetumat eluperioodi meenutav, jäi Ojakäär napisõnaliseks. “Seda säravat naeratust, mis piltidel on, ongi raske järele teha,” lausus ta. “Aga Valgre oli, on ja jääb,” sõnas mees, kes oli temaga kuursaalis mängimas ka sel pühapäeval, kui algas sõda ja kõik lõbustusasutused suleti.


Laupäeva õhtul kogunesid kuursaali sajad valgeis suverõivas inimesed, et elada kaasa kontserdile “Kummardus Valgrele”. Juba päeval hakkasid piknikulised kogunema Rannaparki, kus ajalehepoisid müüsid lehte Kannupoiss ja Tartu Ülikooli maalikateedri ajastulises rõivastuses tudengid maalisid Pärnu vaateid, mis hiljem oksjonile läksid.

Valgre kontserti saabus oma kohalolekuga austama ka peaminister Juhan Parts koos kaaslannaga. Kontserdi alustuseks võttis lauljana üllatavalt veenvalt mõjuv Henrik Norman ette loo “Läbi saju”, seejärel astus üles Uno Loop. Heidy Tamme esitus loost “Ma olen naine, kes ei armu” oli sedavõrd hoogne, et diiva pälvis publikult sooja aplausi. Tõnu Kilgas võttis Valgret esitada saksa keeles, mis oli toona lööklaulude puhul isegi veenvam.

Ka ansambli Family “rinnakam pool”, nagu Mart Sander neid tituleeris – Susan Lilleväli, Kaire Vilgats ning Maiken – moodustas tõeliselt kauni mitmehäälse trio. Kontserdi üllatusesinejaks kujunes aga sujuvalt Pärnu-puhkuselt kontserdiprogrammi lisandunud Hollandis töötav laulja Ivo Post, kelle uskumatult hea esitus “Muinasloost muusikas” pani lihtsalt heldima.

Õhtu lõpetas kõikide artistide esituses “Saaremaa valss”, mis oli Pärnu linna ja muusikute väike kummardus samal ajal Kuressaares toimuvale samanimelisele muusikasündmusele.

Ilmselt pole karta, et “Kummardus Valgrele” ainult selleaastaseks ürituseks jääb.

EPL

Uudiste arhiiv