Kagu-Eesti külad loodavad euroraha toel netiühendust

29.03.2005
Paari kuu pärast, mil puud lähevad lehte, muutub internetiühendus Põlva talurahvamuuseumis Karilatsis heitlikuks. Lehed lihtsalt varjavad Valgjärve masti, kust saabub õhu kaudu vajalik signaal, mis aitab muu maailmaga arvuti teel ühendust pidada.

Muuseum loodab nüüd Põlvamaal plaanitavale projektile, mis peaks tooma internetiühenduse ka kuplitevahelisele hõredalt asustatud aladele. Selle, ligi 10 miljonit krooni maksva sammu astumiseks loodab maakond abi välisfondidelt.

Nn valgete laikude kaotamise projekti kirjutatakse ka Valga maavalitsuses. «Tahame katta 80 protsenti territooriumist ja anda 90 protsendile elanikest võimaluse liituda internetiga, kui nad seda soovivad,» ütles Valgamaa IT-juht Kalev Härk.

Valga maakond koos Läti Valka rajooniga loodavad euroliidult saada 300 000 eurot (ligi 4,7 miljonit krooni), Valgamaa vallad on omalt poolt valmis andma kuni 600 000 krooni.

Euroopa Liidu rahaabi loodab saada ka Võru maavalitsuse IT-juht Kalle Jõgeva.

«Riik küll ütleb, et konkurents paneb sideasjad paika, aga suurel osal Eestist see nii ei ole, sest inimesed elavad hõredalt ja igaühe kodu juurde vaskkaabel ei tule,» põhjendas Jõgeva, miks maavalitsus küsis euroliidust pool miljonit eurot, millest suur osa kuluks hajapiirkondade internetiseerimiseks. «Kupleid on meil palju ja levipiirkonnad nende vahel kitsad.»

«Tiigrihüppe volüüm kaks võiks toimuda Kagu-Eestis,» märkis Põlva maavanem Urmas Klaas. Tema maakond on internetiprogrammiga jõudnud kõige kaugemale: viie valla külakeskustes on ühendus loodetavasti kohe-kohe olemas.

Postimees

Uudiste arhiiv