Mobiili järelmaks võib takistada kodulaenu saamist

04.04.2005
Esmapilgul tühisena näiva mobiiltelefoni järelmaksu või mõne teise liisingu ning krediitkaardi kuumaksed vähendavad inimese laenuvõimet oluliselt, kirjutab Äripäev.

Juba ainuüksi mõni 1000-kroonine igakuine järelmaksu­kohustus võib piirata võimalikku laenusummat ligi 100.000 krooni võrra.

Ühispanga eluasemelaenude arendusjuhi Triin Messimase sõnutsi vähendavad olemasolevad kohustused maksevõimet, sest maksevõime väljaselgitamisel võetakse arvesse kõik kehtivad kohustused laenuandjast olenemata.

Kuigi järelmaksu või krediitkaardi limiit võib olla iseenesest väike, on lühikese tähtaja ja kõrge intressimäära tõttu kuumakse ikkagi piisavalt suur ja kodulaenu makse selle võrra väiksem.

Tema sõnul on võimalik olemasolevad väikelaenud ja muud taolised kohustused refinantseerida ühe pikemaajalise ja üsna tõenäoliselt madalama intressimääraga laenuga.

Parex Panga arendusjuht Sirli Välja möönis samuti, et krediidivõimet vähendavad juba võetud kohustused tõesti.

Hansapanga eluaseme finantseerimise osakonna arendusjuht Kersti Arro aga leidis, et kui kliendil on tavapärane ühe kuni kahe netopalga suuruse limiidiga krediitkaart, avaldab see maksevõimele üsna väikest mõju.

Kui aga klient on varem võtnud suurema summa järelmaksu, siis üheks lahenduseks on refinantseerida järelmaks pikaajalise tarbimislaenuga, soovitas Arro.

Nordea Panga personaalpanganduse juht Toomas Paju sõnul arvestavad nad kõiki kohustusi, mis laenutaotlejal juba eelnevalt on.

«Nende kohustuste teenindamiseks ei tohiks kuluda üle 40 protsendi perekonna neto­sissetulekutest,» sõnab Paju.


Postimees

Uudiste arhiiv