Iirimaal töötavad eestlased kimpus ootamatult avastatud automaksuga

15.04.2005
Eesti numbrimärke kandva auto peab Iiri-maal kohalikku autoregistrisse kandma.


Ka pikalt Eestisse jääv välismaalane peab auto siin arvele võtma.
Foto: Raigo Pajula

Iirimaa politsei on viimastel kuudel asunud tavapärasest sagedamini kontrollima Eesti ja teiste Ida-Euroopa riikide numbrimärke kandvaid autosid ning paljud Iirimaal töötavad eestlased on kohalike seaduste mittetundmise pärast saanud mitmetesse tuhandetesse kroonidesse ulatuvaid trahve.

Tavalisi autoturiste pole Iirimaa seaduste kohaselt siiski võimalik mitte-Iiri numbritega sõitmise eest karistada, kuid sel juhul tuleb Iirimaa autoregistrikeskuse teatel kohalikule politseile selgesõnaliselt öelda, et olete turismireisil.

Esiteks trahv, teiseks arest

Dublinis asuvast Eesti suursaatkonnast selgitati, et probleemid automaksuga ja näiteks Eesti numbrimärke kandva autoga sõitmisel algavad siis, kui kohalik politsei suudab tuvastada, et olete Iirimaal pikemat aega tööl. Jutt käib tähtajatu või pikema kui aastaks sõlmitud töölepinguga töötavatest isikutest, kes Iiri seaduste kohaselt peavad võõrriigist kaasa toodud auto järgmisel tööpäeval kohalikus autoregistris arvele võtma ja tasuma kohalikud maksud.



Selline nõue tuli üllatuseks paljudele Iirimaal töötavatele eestlastele. Ligi aasta Iirimaal Naasi linnas töötanud eestlane Lauri Odras rääkis, et ainuüksi tema tutvuskonnas on paari kuu jooksul saanud trahvi viis-kuus inimest. Sama palju autoomanik- ke on loobunud Eestist kaasa viidud autoga Iirimaal sõitmisest.

Kuid seda, et Iiri seadusi mittetundvaid inimesi jagub, kinnitas ka Odras, kelle väitel seisab Naasi politseijaoskonna ümbruses rohkesti nii Eesti kui ka teiste Ida-Euroopa riikide autonumbreid kandvaid sõidukeid, mille omanikud on saanud esmalt 6000 krooni trahvi, selle maksmata jätnud ning hiljem oma autost arestimise tõttu ilma jäänud.

Nii läks ka paari nädala eest Odrase leedulasest tuttaval, kes ei võtnud oma Audit kümne päeva jooksul kohalikus autoregistris arvele. “Kohalik politsei väidab, et kogu nende tegevus on seaduslik, ja viimaste kuude jooksul on nad neid seadusi väga agaralt täitma hakanud,” lisas Odras.

Iirimaa autoregistrikeskusest selgitati, et nõue registreerida pärast riiki saabumist oma sõiduk tuleneb Iirimaa seadustest ning pole vastuolus Euroopa Liidu õigusaktidega. Samas juhtis Iiri automaksukogumise büroo avalike suhete juht Siobhan Byrne tähelepanu sellele, et Iirimaal töötavatel välismaalastel on teatud võimalused pääseda nii kohalikust automaksust kui ka nõudest registreerida auto kohalikus autoregistrikeskuses. Byrne’i sõnul tuleb alla aasta Iirimaal töötavatel inimestel kanda endaga kaasas pabereid, mis aitavad tõendada, et selle auto omanik ei tööta Iirimaal kauem kui aasta. Tähtajatu töölepingu puhul tuleb Byrne sõnul aga auto 24 tunni jooksul võtta registrisse ja tasuda kohalikud autoga seotud maksud.

Auto registrisse kandmine maksab Iirimaal 1100 eurot ehk 17 000 Eesti krooni. Lisaks tuleb sõlmida ka kohalik liikluskindlustus, mille aastamaksumus on 43 000 Eesti krooni.



Kohalik kord enne sõitu selgeks

•• Nii Eesti autoregistrikeskuse direktori Tamur Tsäkko kui ka Eesti liikluskindlustuse fondi
juhatuse esimehe Mart Jesse sõnul tuleks pikemaks ajaks
välismaale siirduvatel inimestel enne Eestist lahkumist tutvuda sihtkohariigi seadustega ning saada aimu, millistel tingimustel välisriigis töötav inimene tohib ilma kohaliku numbrita sõita.
•• Tsäkko sõnul valitseb Euroopa Liidus tava, et vähemalt pool aastat võib ringi liikuda ka võõramaiste numbrimärkidega.
•• Mart Jesse sõnul on Eesti numbrimärkide ja kindlustusega võimalik Iirimaal sõita kuni 12 kuud, aga sel juhul peab autojuht igal hetkel olema valmis kohalikule politseinikule tõendama, et ei tööta Iirimaal üle aasta.



Eesti Päevaleht

Uudiste arhiiv