Kuidas osta digikaamerat?

13.04.2005
Kui veel kaks aastat tagasi oli kahtlejaid, kas digitaalfotograafia suudab murda lõplikult klassikalise, peaaegu sajandi muutumatuna püsinud tehnoloogia, siis nüüdseks on võitlus lõppenud. Varsti kasutavad fotofilmi vaid friigid.

Vanu filmikaameraid maha müüa ei õnnestu. Nende saatus on sama, mis näiteks kirjutusmasinatel, peileritel või termopaberiga faksidel. Need tasub alles hoida, siis on lastel või lastelastel kunagi põnev uurida.

Digikaamera põhilised eelised

Digikaamera peamine väärtus on kiirus, sest juba kaks sekundit pärast nupule vajutamist on võetud kaader uuesti ekraanil. Samuti on digitaalne fotograafia odavam. Raha ei kulu filmi ostmisele, selle ilmutamisele ega paberpiltidele.

Digifotosid on lihtne arhiveerida. Kui need koduarvutisse salvestada, ei ole fotoalbumeid vaja. Kasutades Windows XP-d, ei ole arhiveerimiseks vaja isegi mingit lisaprogrammi. Kui on soov mõnda pilti siiski paberil näha, saab minna pildikotta või osta endale paari tuhande krooni eest fotoprinter.

Interneti teel ülesvõtete paljundamine ja saatmine ei maksa midagi. Spetsiaalselt vaid arvutis vaadeldavaks töödeldud fotosid võib saata ka paarikümne kaupa.

Mida peaks digikaamerat ostes silmas pidama?

Kui teile on esmatähtis, et kaamera oleks ilus, ostke enda arvates kõige meeldivam. Enamikul tootjatel on oma ilumudelid: läikivast metallist, roosad, mustad ja isegi läbipaistvad. Nagu kenad mobiiltelefonidki on need fotoaparaadid kallid, makstes kuni 10 000 krooni. Neid pole eriti mugav kasutada, kuid need tagavad keskmisest parema tulemuse.

Kõige odavamat aparaati ostes peab leppima tõsiasjaga, et fotod ei õnnestu kõige paremini. Alla 3000 krooni tõenäoliselt korralikku digikaamerat ei saa.

Need, kelle eesmärk on õppida tegema tehniliselt korrektseid ja sisult põnevaid fotosid, peaksid silmas pidama järgmisi asju.

Digikaameral peab olema soovitavalt viie- kuni kuuekordne suum. Oluline on, et suum oleks optiline. Digitaalne suum on mõnel aparaadil isegi paarikümnekordne, kuid see halvendab foto kvaliteeti.

Piksleid võiks aparaadil olla kolm-neli miljonit, ehk kolm-neli megapikslit. Sellest piisab, et teha kaadritest A3 paberkoopiaid. Mitmel uuel kaameral on isegi kuus-seitse megapikslit. Seda on harrastusfotograafile liiast. Liigsed pikslid vaid koormavad ja aeglustavad teie arvutit. Foto kvaliteeti ei taga kõrge pikslite arv, vaid säristuse täpsus ning objektiivi ja sensori kvaliteet.

Eelistada tuleks maailma staažikaid tootjaid, näiteks Canonit, Nikonit, Olympust, Minoltat. Digikaameraid on hakanud tootma isegi firmad, kellel varasem kogemus selles valdkonnas puudub. Sageli on nende tooted vähem vastupidavad ning optika halva kvaliteediga.

Hea digikaamera saab osta 5000—6000 krooni eest. Aasta pärast maksab niisugune aparaat juba poole vähem ning uued mudelid on tehniliselt tunduvalt täiuslikumad.

Hea tehnika loob heaks fotoks vaid eelduse, pildi teeb siiski igaüks ise.

MIINIMUM

Kaamera miinimumnäitajad.

• Viie- kuni kuuekordne optiline suum.

• Kolm kuni neli megapikslit.

• 128—512 MB mälukaart.

• Hind alates 3000 kroonist.

Allikas: «Pärnu Postimees»

Uudiste arhiiv