Ikoonikalender tutvustab Tartu Ülikooli kunstimuuseumi kogusid

27.11.2014
Novembris ilmus Tartu Ülikooli kunstimuuseumi 2015. aasta kalender, mis tutvustab õigeusu pühapiltide kollektsiooni ning peatselt avatavat näitust „Ikoonide inimlik ja jumalik maailm“.
Endise Nõukogude Liidu aladelt pärinevatest ikoonipiltidest koosnev kalender tutvustab nii lihtsakoeliseid talupoeglikus laadis ikoone, suurlinnade kõrgetasemeliste töökodade kallihinnalisi töid kui ka Lääne-Euroopa stiilide mõjutustega maalikunsti ja esitab läbilõike Venemaal 19.-20. sajandi algul õigeusklikes kodudes kasutusel olnud ikoonidest. Selle perioodi ikoonikunsti esineb muuseumide kogudes harva ning praegusel ajal on see tõusnud teadlaste, kollektsionääride ja antikvaaride huviorbiiti.​

Väikeseformaadilises laua- ja seinakalendris olevad ikoonid kuuluvad Tartu Ülikooli kunstimuuseumi pühapiltide kollektsiooni ja on dateeritud ajavahemikku 18. sajandist kuni 20. sajandi alguseni. Seda perioodi iseloomustavad masstootmisest tingitud taseme eripalgelisus ja tehnilised uuendused.

Kalender on inspireeritud näitusest „Ikoonide inimlik ja jumalik maailm”, mis avatakse Tartu Ülikooli kunstimuuseumis 2015. aasta jaanuaris. Näitus tutvustab nii ikoonikunsti teoste vaimsust kui esteetikat, näidates ühest küljest valdavalt kitsas ortodoksses kultuuriruumis levinud ikoonikunsti sisulist poolt, teisalt aga selgitades pühapiltide seoseid igapäevaeluga. Näitus jääb avatuks 2015 aasta septembrini.

Kalender järgib Eesti Apostelliku Õigeusu Kiriku tähtpäevade traditsiooni Juliuse kalendri järgi ning kalendris olevaid ikoonipilte saab kasutada ka postkaartidena.

Ikoonikalender on müügil: Tartu Ülikooli kunstimuuseumis, Tartu Ülikooli muuseumi Toompoes, Tartu tähetornis, Tartu Ülikooli Raamatupoes, Rahvaraamatu poeketis, Apollo poeketis, Eesti Ajaloomuuseumis ja paljudes teistes kohtades.


Lisainfo:
Külli Valk
Ikoonikalendri koostaja
Tel 737 5384
kulli.valk@ut.ee

Ostusoovid:
Maike Niiduviir
Toompoe projektijuht
Tartu Ülikooli muuseum
Tel. 737 6072 / 737 5674
toompood@ut.ee
www.muuseum.ut.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv