Ungari Etnograafiamuuseumi näitus "Korraks koju"

15.01.2015
Alates 22. jaanuarist 2015 on Hiiumaa Muuseumi Pikas Majas avatud Ungari Etnograafiamuuseumi näitus "Korraks koju".
Näitusel on eksponeeritud Ungari folkloristi, ajaloolase, tõlkija ja luuletaja Aladár Báni 1911. aastal Eesti suurematelt saartelt kogutud vanavara. Tänapäeval moodustab see ühe osa Ungari Etnograafiamuuseumile kuuluvast Aladár Báni kollektsioonist.

Soome-ugri rahvaste ainelist ja vaimset pärandit hakkas Bán koguma Ungari Etnograafia Seltsi ärgitusel. Aladár Bán sündis 3. novembril 1871 Várpalota linnas. Juba keskkoolis õppides hakkas ta huvi tundma hõimurahvaste keelte vastu. Tema vaadete kujunemisele avaldas olulist mõju folklorist Béla Vikár, kes tõlkis ungari keelde ka soome rahvuseepose "Kalevala". Just Vikári soovitusel hakkas Bán 1910. aastal tegelema eesti etnograafia ja folklooriga. Kokku käis ta Eestis neli korda. Soomet külastas ta alates 1903. aastast kokku lausa 9 korda.

1911. aastal alustas Bán muu hulgas "Kalevipoja" tõlkimist ja tegi ka oma esimese, kümme nädalat kestnud reisi Eestisse. Ungari Etnograafia Seltsi esindajana võttis Bán osa meie rahvuseepose ilmumise 50. aastapäeva pidustustest Tartus, kus esines kõnega eesti keeles, mida ta oli õppinud alles ühe aasta. Sellele eelnenud ekspeditsioonil Setumaale ning Saare-, Muhu- ja Hiiumaale kogus Aladár Bán Ungari Etnograafiamuuseumi jaoks suure hulga etnograafilisi esemeid. Tema saatjaks oli tunnustatud eesti folklorist ja etnograaf Oskar Kallas. See teadlikult väga mitmekesisena koostatud kogu pani aluse muuseumi Eesti-kollektsioonile. Aladár Báni reis tähendas pöördepunkti ka Eesti–Ungari suhetes laiemalt, pannes aluse kahe rahva pidevale koostööle.

Näituse korraldamist toetasid Ungari Instituut ja Eesti Vabariigi kultuuriministeerium, kureerisid Ágnes Kerezsi (Budapest) ja Helgi Põllo (Hiiumaa).

Näitus jääb avatuks kuni 23. aprillini 2015.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Kärdla, Hiiumaa

Kärdla, Hiiumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv