Kahenädalane leitsak 50 aasta kuumim periood

31.07.2003
Teisipäeval oli öösel keskmiselt 21,4 kraadi sooja
Väga soe ilm jätkub vähemalt järgmise nädala kolmapäevani

Tänavune juulilõpp on ilmavaatlejate sõnul viimase 50 aasta kõige kuumem, leitsak annab järele järgmisel nädalal.

Viimati oli juulikuu lõpul nii soe ilm 2001. aastal, ütles meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi peaspetsialist Ain Kallis. “2001. aastal oli juuli viimasel dekaadil keskmiselt 20,9 kraadi, kuid praegu, kaks päeva enne dekaadi lõppu on keskmine temperatuur 22,0 ja enam see ei kuku, pigem tõuseb, sest selline ilm jääb püsima,” lausus ta.

Kallis lisas, et poole sajandi jooksul pole juuli lõpunädalail sellist kuumust olnud. “Eelmine aasta oli lihtsalt väga kuiv, sellepärast tundus, et tegemist on väga kuuma ilmaga, kuid tegelikult oli juulikuu jahedam kui 2001. aastal,” ütles ta.

Ööd palavad

Kuumarekordi püstitamisele aitavad kaasa ka soojad ööd. “Juuli viimase kolmandiku ööd on olnud kolme kraadi võrra soojemad kui viimastel aastatel,” lausus Kallis. “Praegu on tõelised subtroopilised ööd.” Ta tõi näiteks üleeilse öö, kui sooja oli keskmiselt 21,4 kraadi.


Tavaliselt on suvel Lääne-Eestis jahedam, kuid mitte sellel aastal. “Läänerannikul on palav, isegi silmatorkavalt soe,” ütles Kallis. Hiiumaal on tema sõnul kuum ja kuiv nagu eelmiselgi aastal.

“Lehmad lüpsavad minimaalselt ja ädalat ei ole kasvanud, juba kaks nädalat söödan loomi puhta heinaga,” ütles Hiiumal Anno talus piima tootmise ja töötlemisega tegelev Gunnar Aug.

Ida- ja Lõuna-Eestis on samuti kuiv ja soe, kuid on ka vihma tulnud, rääkis Kallis teistest piirkondadest.

Soe ka Euroopa

Sünoptik Svetlana Maslova sõnul suuremat vihma lähemal ajal ei tule, kohati võib esineda hoovihma. “Järgmise kolmapäevani püsib väga soe ilm, pärast seda temperatuur alaneb,” lisas ta.

Kallise sõnul on tänavu eriliselt kuum olnud ka Kesk-Euroopas, Šveitsis oli juunikuu kõigi aegade kuumim. “Kuid nüüd on temperatuur ·veitsis alanenud 25 kraadini, jäädes sellega alla hetkel Eestis

EPL

Uudiste arhiiv