Turismibussid tiirutavad kohta otsides linnas

30.06.2005
Peatumiskohtades on elav järjekord – buss tohib kohta kinni hoida kuni pool tundi.

“Sel nädalal olen Tallinnas kolmandat korda. Täna leidsin hästi peatumiskoha, aga mõnikord on tänavaäär nii täis, et teen U-kaare ja peatun taksopeatuses,” kirjeldas Autoyhtiöt Kari Väisänen OY bussijuht Matti Pasi.
Mitteametlikuks bussipeatuseks muutunud viinapoeesist Mere puiesteel kasutab kruiisituristide pealevõtmiseks või väljumiseks mõnikord ka bussijuht Haavo Nisu.
“Kui esimese korraga kohta ei saa, siis teen tiiru peale,” möönis ta. “Kui hästi otsida, siis ikka leiab,” ütles ka Pohjolan Turistiauto OY bussijuht Pertti Vesanen.
Tallinna turismiinfokeskuse juhataja Leelo Ilbise sõnul lepiti suuremate reisikorraldajatega suusõnal kokku, et parema läbilaskevõime huvides on peatumisaeg kuni 30 minutit.

Et enamik kruiisituriste on vanemad inimesed, vajavad bussid Ilbise sõnul peatumispaika vanalinna-ekskursiooni lõppemiskoha lähedal, kus väljakujunenud teedevõrgustiku ja ehitustiheduse tõttu pole võimalik teid laiendada.
Transpordiameti andmetel on linna tasulisel parkimisalal turismibussidele loodud 39 parkimiskohta: 15 kohta Mere puiesteel, 11 Rannamäe teel ja 13 Falgi teel.
Kruiisituristid ummistavad
Peatumisprobleem muutub teravaks, kui korraga saabub linna palju kruiisilaevu ning linna väliskülaliste arv suureneb mõneks tunniks 5000–6500 inimese võrra. See eeldab reisikorraldajate head koostööd, et ekskursioonibussid ei satuks samasse kohta.
Juunis reede pärastlõunal oli Mere puiestee äärne bussidest tulvil ja üks buss peatus ohutulede vilkudes Ahtri tänavalt Mere puiesteele keeraval sõidurajal.
Transpordiameti parkimiskorralduse osakonna juhataja Aado Kuuse sõnul on turismibusside parkimisega probleeme olnud just Mere puiesteel. “Kuid liiklus- ja parkimiskorraldajate otsest sekkumist pole veel vaja olnud,” lisas ta.
Küll on turismibusside parkimiskohtade vabastamiseks tema kinnitusel tulnud teisaldada sõiduautosid.
Ilbise hinnangul on 30-minutiline peatumisaeg piisav. “Viinis Hundertwasseri maja juures tohib turismibuss peatuda viis minutit ja hilinejad pääsevad peale järgmisel ringil,” võrdles Ilbis.
Parkimiseks saavad bussid kasutada tasulisi parklaid või linnahalli kõrval tasuta ala, kust giidil on võimalik rühmale buss vastu kutsuda.



Eesti Päevaleht


Uudiste arhiiv