Pärnu jõe põhjast niidetakse takjaid

07.07.2005
Jõge uurinud teadlaste hinnangul on Pärnu jõgi aastatega Sindi paisust peaaegu Reiu jõe suudmeni sedavõrd kinni kasvanud, et piki kaldaääri kalad enam üles ei uju, teatab Pärnu Postimees.


Lopsakad jõgitakjad on kasvanud põhjast veepinnale ning jõevool pidurdunud kasvudesse. Veekogu põhja ähvardab mudastumine, sest setted ei pääse allavett.


Mittetulundusühingu Veekogude Hooldus juhataja Peep Reismanni kinnitusel saadakse sellest probleemist tänavu suvel jõepõhja niitmisega jagu.


«Varem on niidetud jõepõhja Sindi tammist allpool, kuid kaugeltki mitte nii ulatuslikult, kui tänavune hooldusprojekt ette näeb,» rääkis Reismann, kes on ühtlasi Pärnu jõe hoolduse projektijuht.


Jõepõhja niidetakse Reiu jõe suudmest ülespoole Tindisaarte ümbert ja sealt edasi kuni Sindi paisuni välja.


Kevadel uuris Tartu ülikooli mereinstituudi teadur Jüri Tenson Pärnu jõge Reiu suudmest ülesvoolu, kuid Tindisaartest palju kaugemale kaatriga ei pääsenud.


«Jõepõhjas vohama hakanud jõgitakjas on nii võimsalt kasvama pääsenud, et instituudi kaatri kajalood ei näita mõnel pool uuritaval alal meetritki vett kiilu all,» selgitas Tenson.


«Jõgi on taimestikku paksult täis ja petab mõõteriista ära, nagu oleks põhi juba vastas», täpsustas ta.


Tenson kurtis, et sellest ei uju kaladki läbi. «See taimestik on nagu kalamehe võrk, kust kala edasi ei pääse,» olid Tensoni sõnad.


Kalad üritavad ülesvoolu minna sobivate kudealade otsinguil. Seega on kahtlane, kui massiliselt nad üldse Sindini jõuavad, kus ootab kudema ujuvaid kalu uus takistus – pais, mille kalatrepist on kaladel kiire voolu korral üliraske üles ujuda.


Teadlased tõdesid, et Pärnu jõe alamjooksul on kaladel tuline kudealade puudus.


«Sindi paisu ja Reiu suudme vahelise ala korrastamine peaks kaladele kudemiskohti juurde looma,» uskus Reismann looduslike veekogude hooldusspetsialistina.


Jõepõhja niitev traktor surus paar meetrit laia vikati jõepõhja ja liikus roomikute keereldes edasi.


Ühtlasi märgistas traktor suuremaid kive jõepõhjas ning otsis üles madalad, millele kavalalt ehitatud veehooldusmasin ronis.


PM

Uudiste arhiiv