Seeneküllus viib metsa

28.08.2003
Jahedad sügisilmad toovad Eesti metsadesse rohkelt seenelisi, kelle korjatud värsketest puravikest ja kukeseentest jätkub nii kodupannile kui ka poelettidele.

Eelmisel nädalavahetusel perega Peipsi ääres Kauksis telkimas käinud Helen korjas kümne minutiga täis kolm suurt kotti puravikke, kuigi polnud üldse mõelnud seenele minna. “Hullumaja,” märkis ta. “Pole enne sellist pilti näinud, et nii kaugele kui silm ulatub, laiuvad puravikuväljad.”

Tallinnas Balti jaama turul maksab kilo puravikke 40–80 krooni, kukeseened saab kätte 40–65 krooniga. Tallinna keskturul algab kukeseenekilo hind 40 kroonist ning puravikukilo eest tuleb välja käia kuni 120 krooni.

Zooloogia ja botaanika instituudi seeneteadlane Ain Raitviir rääkis, et seenepilt on üle Eesti küllalt mosaiikne. “Osa metsi saab vihma, osa mitte, sellest ka teatud metsades seenerohkus,” lausus ta.


Teadlase andmeil on praegu seenerikkamad Lõuna- ja Ida-Eesti metsad, vaesemas olukorras on Lääne-Eesti ja saared. “Käisin nädalavahetusel Tartu ümbruses, ka seal on suhteliselt vähe seeni, ämbrit täis ei saanud,” lausus ta. “Üldiselt on nii, et kukeseeni on palju ning jätkub veel kauaks, puravikud ja pilvikud hakkavad lõppema. Riisikad kohati alles hakkavad välja ilmuma, nende pärishooaeg algab sügisel.”

Seente kokkuostja, Tapal asuva Viibergi tootmise OÜ juhatuse liikme Arvi Viilupi hinnangul seeneuputust pole, aga müügiks jätkub. “Kukeseeni on, riisikatega oli vahepeal täielik kriis,” rääkis ta. Põhiliselt saab Viiberg seened Lõuna-Eestist. “Kes teab, kui külmaks läheb, võivad seened üldse ära kaduda,” kahtlustas ta.

Seeneteadlase Raitviiru hinnangul on praegu sügisese ja suvise seenehooaja vaheetapp, esimesed seened olid metsades juba pärast jaanipäeva vihmasid. “Kõikide märkide järgi ootan sügisese hooaja algust pärast 10. septembrit,” lausus ta. “Näiteks 2001. aasta septembri teisel poolel oli kõvasti seeni, aga siis oli ka palju sademeid.”

Sel nädalavahetusel korraldab Soomaal asuv Karuskase talu seenematka, mille käigus tuvastavad huvilised seeni ja seejärel need põnevate retseptide järgi valmistavad. Korjajaid juhendab ukrainlane Aleks Linniku.

“Plaan oli juba eelmisel aastal matk korraldada, aga kuna aasta oli nii kuiv, tuli üritus ära jätta,” ütles talu peremees Aivar Ruukel. Ta lisas, et praegu on ümberkaudses metsas küllalt seeni, eriti palju on haava- ja kivipuravikke.


Õunasaak selgub septembris

1986. aastast Tartumaal Rõngus marjade ja õunte kokkuostja Bacula AS-i juhi Vahur Vuksi hinnangul oli tänavune aedmarjasaak kesine, õunasaak selgub septembris.

“Kui just pole õunauputust või täielikku ikaldust, siis enne korjamist ei saa saagi suurusest kunagi aru,” ütles ta. “Rääkisin Rõngu õunaaia ja Vasula aiaga, aga keegi ei alusta korjamist enne septembri keskpaika.”

Vuks lisas, et saab rääkida ainult kohalikust Lõuna-Eesti marjapiirkonnast, aga seal oli mustade ja punaste sõstarde saak alla keskmise. “Aroonia korjamist pole me veel alustatud, mustikasaak on võetud ja oli hea,” lisas ta. “Karusmarja me pole kokku ostnud, sest toodame tööstusmoose.”

EPL

Uudiste arhiiv