Soome lahel vajas abi merehätta sattunud purjekas

25.07.2005
Soome lahel sattus eile merehätta Tallinnast Soome poole teel olnud purjekas, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

12-meetrine purjekas, mille pardal oli kaheksa inimest, sattus merehätta keset Soome lahte.

Tallinna majakast läänepool sattus purjekale tugeva lainetuse tõttu palju vett, mistõttu soomlastest meeskonnal oli suuri raskusi aluse kontrolli all hoidmisega.

Soome lahe rannavalve sai teate merehädalistest päeval kell 11.30 paiku.

Sündmuskohale kutsutud piirivalveameti päästehelikopter viis alusele vee väljapumpamiseks pumba. Patrullkaater turvas merehätta sattunud purjeka liikumist kuni Porkkala sadamasse.

Jahi sisse sattus vesi vööris olevast luugist, mis oli halvasti kinnitatud ning oli saanud vigastada, kui meeskond üritas seda tugeva lainetuse ajal parandada.

«Luugist tuli vesi sisse, sest lainetus oli nii tugev,» selgitas Rannavalve vanemleitnant Aki Salomaa. «Seal oli teisigi meremeeste kutseoskuste puudustele viitavaid asju, näiteks polnud kontrollitud, kas jaht on merele minekuks üldse sõidukorras.»

Eile keskpäeval puhus Soome lahel tugev läänetuul ja oli tugev lainetus.

Vanemleitnant Salomaa sõnul oli tuule tugevus kohati 18 meetrit sekundis, kuid ükski ilmateenistus polnud sellist tuult prognoosinud.

Soome rannavalve sai eile veel teisigi tugevast lainetusest tingitud abikutset. Pärastlõunal tuul vaibus ning pöördus lõunasse.

Uudiste arhiiv