Euroopas reisijatele langevad viimased viisatõkked

01.08.2005
Tänavune suvi on tunduvalt hõlbustanud eestlaste reisimist Euroopas, sest terve rida selle piirkonna riike on suvekuudel andnud Eestile ühepoolselt viisavabaduse, kirjutab Eesti Päevaleht.

Nii kehtestas Ukraina Eestile tähtajalise viisavabaduse 1. maist 1. septembrini, kuid hiljuti otsustasid ukrainlased muuta selle vabastuse tähtajatuks.

Eelmisel nädalal kehtestas viisavabaduse lühiajaliseks külastuseks ka Bosnia ja Hertsegoviina. Juulis algas ajutine viisavabadus Makedooniaga, see kehtib kuni 15. septembrini.

Alates 15. juunist laienes alaline viisavabadus ka Gruusia külastamisele. Valdavalt kehtivad need hõlbustused Euroopa Liidu kodanikele tervikuna.Seega on enamik Euroopast reisimiseks piiranguteta ja Eesti kodanikelt nõuavad viisat veel ainult Venemaa, Valgevene ja Moldova. Rumeeniaga saadi viisavabadus 2004. aasta kevadel.

Formaalselt nõuab viisat ka Türgi, kuid seda saab kümne dollari eest osta piirilt ja asjaajamiseks ei kulu üle minuti. Kuid isegi Valgevene puhul hõlbustus mullu sügisel viisataotlemise kord ja ametlikku küllakutset sinnasõiduks enam ei vajata.

Enamikul juhtudel pole viisavabadus siiski täielik, sest pikemaks kui 90 päevaks jäämisel tuleb ikkagi saatkonda pöörduda.

Nimetatud viisavabastused muudavad reisi tunduvalt odavamaks ja lihtsamaks, sest enamiku nende riikide viisa oli üsna kallis. Nii Makedoonia kui ka näiteks Gruusia viisa hind lähenes 1000 kroonile ja Makedoonia puhul oli vaja ka ise saatkonda ilmuda, kusjuures Eestis Makedoonia saatkonda pole.

Ka Ukrainasse pääs maksis asja-oludest sõltuvalt 300–700 krooni. Enamasti nõudis viisa saamine minimaalselt mõnepäevast, sageli paarinädalast asjaajamist.

Tänavu on viisavabadus kehtestatud ka kaugemate riikidega, sest 1. jaanuarist kadus viisanõue Marokosse minejatele ja 1. aprillist neile, kes reisivad Uus-Meremaale.

Siiski kontrollivad uusmeremaalased turistide rahavaru ja tagasisõidupiletite olemasolu.

Uudiste arhiiv