Rekordarv õpilasi läheb välismaale

03.08.2005
Tänavu alustab välisriikides uut kooliaastat kaheksa Viljandimaa noort.


Eelmisel aastal sõitis organisatsiooni Youth For Understanding (YFU) kaudu vahetusõpilasena välismaale neli Viljandimaa gümnaasiumiõpilast.

YFU Eesti tegevdirektori Oliver Kontrami sõnul ei kasva vahetusõpilaste arv mitte ainult Viljandis, vaid kogu Eestis. Ta pani välismaal õppimise populaarsuse teavitustöö arvele.

«Pidevast reklaamist hoolimata olen kohanud noori, kes pole vahetusaasta võimalusest kuulnudki,» ütles ta. «Seega on lootust, et tulevikus kasvab vahetusõpilaste arv veelgi.»

Jaapan köidab

Viis õpilast lahkub Jakobsoni, kaks Karksi-Nuia ning üks Suure-Jaani gümnaasiumist. Kaks viljandlast on valinud sihtriigiks Hollandi ja kaks Saksamaa ning ülejäänud lähevad Jaapanisse, Ungarisse, Argentinasse ja Belgiasse.

Organisatsiooni pakutavasse uudisriiki Jaapanisse läheb Jakobsoni gümnaasiumi kümnenda klassi lõpetanud Kati Künsar. Õppetööd alustab ta uues koolis järgmise aasta märtsis.

Neiu on Jaapanisse kiindunud juba varasest lapsepõlvest.

«Minu unistus on olnud õppida selle riigi keelt või kunsti,» lausus ta. «Kui YFU poleks loonud võimalust Jaapanisse minna, siis ei oleks ma tulevane vahetusõpilane.»

Tegevdirektori sõnul pakub YFU õpilastele järjest suuremat sihtriikide valikut. «Näiteks paar aastat tagasi ei olnud võimalik sõita sellistesse eksootilistesse kohtadesse nagu Brasiilia või Lõuna-Aafrika Vabariik.»

Firmale tuleb meelde jääda

Oliver Kontram väljendas heameelt, et firmade huvi vahetusõpilaste aitamise vastu on kasvanud ning toetused on muutunud järjest kopsakamaks.

Kati Künsarile läheb vahetusaasta maksma 85 000 krooni. Selle nimel, et raha märtsiks kokku saada, käib neiu suvel tööl. Sponsorite leidmisel pole ta oma sõnul kuigi edukas olnud. Et meelde jääda, kingib ta igale firmale omavolditud Origami kure. See on Jaapanis pika ea, edu, õnne ja rahu sümbol.

Kõige suuremat toetust on Kati Künsar seni leidnud Paistu vallavalitsuselt.

Viljandi rahandusametisse on üldhariduskooli õpilased esitanud kolm taotlust. Juhataja Milvi Helstein ütles, et kõigile rahasoovijatele on makstud 5000 krooni.

Välismaalt pärit õppureid on sel õppeaastal maakonnas kaks. Karksi-Nuia gümnaasiumis alustab sügisel tööd neiu Saksamaalt. Alates selle aasta maist on Rotary klubi hoole all vahetusõpilane Austraaliast.

Uudiste arhiiv