Kopteriõnnetuses hukkus 14 inimest

10.08.2005
Kolmapäeval kella 12.43 paiku kukkus Naissaare lähedal alla Copterline'i kopter Sikorsky S-76C+ 14 inimesega pardal; kopteri vrakk lokaliseeriti ja see tuuakse pinnale, peaminister Andrus Ansipi sõnul on kõik pardal olnud hukkunud.

Tuletõrje- ja päästeameti juhtivspetsialist Eha Teder ütles Eesti Päevaleht Online'ile, et kell 12.44 tuli politseilt teade, et Naissaare juures on kopter alla kukkunud. Lennujuhtimiskeskusel katkes side helikopteriga kell 12.43, kolm minutit pärast startimist, teatas siseministeerium.

Lennuteeninduse ASi juhatuse liikme Tanel Rautitsi sõnul mingit hädasignaali nad alla kukkunud kopterist ei saanud. "Tähendab, me teame seda, et ta tõusis õhku ja esialgu oli kopter torni lennujuhtimise all, aga kui torn hakkas üle andma lähilennujuhtimisele, siis ei saadud enam kopteriga ühednust. Siis oletati, et ta on vette kukkunud. See juhtus ajavahemikus 33-44," rääkis ta Eesti Päevalehele.



Piirivalveameti pressiesindaja ütles, et kopter on ilmselt vee all, vee peal on tiivik ja õlilaik, aga tiivik on ilma kopterita. Sügavus paigas on 60 meetrit. Kopter kukkus alla umbes 1,8 meremiili kaugusel Viimsi poolsaarest.

Kohapeal töötab piirivalve helikopter, piirivalvelaev Kati ja piirivalve paat M29. Appi on tulnud kaubalaev Baltic Teider ja veeteede ameti hüdrograafialaev EVA-320, mis määrab kajaloodidega uppunud objekti asukohta 20-30 meetri raadiuses.

TV3 uudiste erisaates teatati, et peaminister Andrus Ansipi sõnul pole kopterivrakis ellujäänuid ning Ansip avaldas kaastunnet hukkunute omastele.

Kella 15 ajaks oli kopterivrakk leitud ja see tuuakse pinnale. Allveearheoloogide juht Vello Mäss teatas Aktuaalsele Kaamerale, et laev leiti EVA-320 sonari abil. Sonari pildi järgi on juba selge, et kopteri kere on ühes tükis umbes 43 meetri sügavusel.

Copterline'i juhatuse liige Tõnis Lepp rääkis firma terminalis Eesti Päevalehe reporterile, et tehniliste parameetrite poolest ei oleks pidanud kopter uppuma, sest ta oli varustatud pontoonidega ja kere on veekindel, lisaks on reisijatel päästevestid.

Lepp aga ei tea, kus on kopteri kere ja inimesed, kopter võib olla kas vee all või ära triivinud.

Üks Naissaarel ametis olev mees ütles Äripäev Online'ile, et sealse piirivalve teatel oli kopter kukkunud otse merre, kuid saarelt seda paista pole. Mehe sõnul kukkus kopter merre Tallinn-2 poi juures, teispool Naissaart.

Informatsiooni kopteris viibinud reisijate kohta saab infotelefonilt 1345.

EMHI hoiatuse kohaselt ulatub ida-ja kagutuul Soome lahel 15-20 meetrini sekundis.

Kopter väljus Tallinnast 12.40, pardal oli 12 reisijat ja kaks meeskonnaliiget. Reisijateks on neli eestlast, kuus soomlast ja kaks ameeriklast, lisaks meeskond. Soome saatkond Tallinnas teatas Reutersile, et kaks meeskonnaliiget olid samuti soomlased.

Tegu on Sikorsky S-76C+ kopteriga, mis tegi kolmapäeval Tallinna ja Helsingi vahel lende. Kokku on Copterline Eestil kaks kopterit, Soome suurimal kopterlendude firmal Copterline’il on kokku üheksa kopterit.

Praegu on kopterilennud peatatud.

Abilinnapea Diana Ingeraineni sõnul on kriisiabi organiseerimine pooleli. “Meil on kriisiabikeskus ja valmisolek inimesi igat pidi aidata. Kõik on sisuliselt paigas, aga ma ei tahaks oma telefoni kinni hoida,” ütles Ingerainen.

Linnakantselei avalike suhete direktori Ain Saarna sõnul ei saa linn õnnetusse sattunud lähedasi praegu muul moel aidata, kui on andnud päästeameti käsutusse linna abitelefoni.


Eesti Päevaleht

Uudiste arhiiv