Saaremaad vaevavad suvised suurüritused

15.08.2005
Ülemöödunud nädalavahetusel peetud Kuressaare merepäevad ja Sky Plusi pidu koos väiksemate üritustega meelitasid Saaremaale rohkem kui 17 000 inimest, koormates rahvamassidega eelkõige praamiliiklust.


AS Saaremaa Laevakompanii teenindusjuht Anu Hiiuväin tõdes, et nii hullu nädalavahetust pole praamiliikluses sel suvel olnudki. «Isegi jaanipäeval hajusid massid rohkem laiali, kuna siis oli neli järjestikust vaba päeva,» ütles ta.

Augusti esimesel nädalavahetusel suundusid inimesed peale kahe suurürituse, Kuressaare merepäevade ja Sky Plusi suvepäevade, ka päästeameti suvepäevadele Karujärvele, malevõistlusele XL Saaremaa Kapp, ehitajate kümnevõistlusele ja FC Kuressaare – FC Levadia Tallinn jalgpallimatšile.

Samal teemal:


Juhtkiri: Saared pole kummist

PILT: Karikatuur




Saaremaa Omavalitsuste Liidu esimehe Mart Mäekeri hinnangul on mitme suurürituse sattumine ühele nädalavahetusele puuduliku koostöö vili. «Kindlasti häirib suurte masside ühesuunaline liikumine Saaremaa ja mandri vahel kohalikke elanikke,» tõdes ta.

Kuupäevi muuta ei taha

Merepäevade programmijuhi Tiiu Tammoja sõnul on nende üritus juba üheksa aastat augusti esimesel nädalavahetusel maha peetud.

«Kui keegi peaks kuupäevi muutma, siis loodan väga, et seda teevad Sky Plusi peo eestvedajad, kelle ürituse traditsioon pole nii pikk kui meil,» rääkis Tammoja ning avaldas lootust, et üle igasuguste piiride läinud Sky Plusi pidu jääb sellisel kujul tulevikus üldse ära.

Mäeker tunnistas, et nende võimuses pole ühegi ürituse korraldamist keelata. «Üritusele võib käe ette panna vaid kohalik omavalitsus,» ütles ta.

Reedel algatati internetis allkirjade kogumine Saaremaal raadiojaama Sky Plus suvepäevade keelustamiseks. Elektronposti aadressil skyvastu@hot.ee kogunevad allkirjad on anonüümsete algatajate teatel kavas üle anda Saare maavalitsusele ja teistele õigusorganitele.

Kaarma abivallavanem Maidu Ots sõnas, et kui allkirjadega taotlus keelustamiseks vallavalitsuseni jõuab, läheb see kindlasti volikokku, kus otsustatakse, kas pidu edaspidi lubada või ei. Otsa sõnul on üldine meelestatus ürituse vastu.

Sky Plusi programmidirektori Toomas Puna sõnul pole neil tahtmist ürituse kuupäeva nihutada. «Asi on traditsioonis, oleme oma peoga juba viis aastat samal ajal ja samas kohas olnud,» ütles ta.

Sky Plus mitme suurürituse üheaegses pidamises probleemi ei näe. «Pigem on see positiivne, kui Saaremaa külalised saavad valida mitme ürituse vahel,» arvas Puna, aga lisas, et viimasel paaril korral on Sky Plusi pidu Saaremaal tõepoolest liiga suureks paisunud.

Saaremaa Laevakompanii teenindusjuhi Hiiuväina sõnul tekitavad praamiliikluses enim peavalu just massiüritused, kuhu otseselt kedagi ei kutsuta ja mille külastajate arvu on võimatu ohjata.

Probleemiks prügi

Merepäevade eestvedaja Tammoja pidas probleemiks ka Saaremaa risustamist prügiga. «Kui meie ürituse piirkond oli pidevalt korras, siis Mändjala ümbrust ei jõutud ka järgmise päeva jooksul puhtaks teha. See vaatepilt oli jube, mis seal avanes,» nentis ta.

Puna tunnistas, et pühapäeval oli piirkond tõesti prügine, kuna koristajad ei jõudnud korraga kogu territooriumile ning oodata tuli ka telkijate lahkumist. Ta peab oluliseks leida järgmisel aastal peokoht, mille saaks hästi sisse piirata. «Nii on korravalvuritel parem kontroll,» ütles ta.

Mäekeri sõnul on suurürituste organiseerimisel hädavajalik kohalike omavalitsuste, inimeste ja ürituste korraldajate efektiivne koostöö.

Uudiste arhiiv