Bussisõit kallineb maakonnas septembrist

20.08.2005
Kahe nädala pärast kallineb bussisõit maakonnaliinidel 15 protsenti, sest bussifirmad ei tule kallineva kütuse tõttu enam ots otsaga kokku.

Järvamaa ühistranspordi keskuse ettepanekul kinnitas maavanem Üllar Vahtramäe alates 1. septembrist maakonnaliinidel kõrgeimaks sõidutariifiks 75 senti kilomeeter ja bussipileti miinimumhinnaks seitse krooni. Seni kehtinud sõidutariif oli 65 senti kilomeeter ja pileti miinimumhind kuus krooni.

Järvamaa ühistranspordi keskuse tegevdirektor Harri Lepamets ütles, et hinnatõus leevendab vedajate rasket olukorda, kuid pole veel lõplik pääsetee. «Kui keegi arvab, et bussifirmad hakkavad nüüd rahas suplema, siis ta eksib rängalt,» lausus ta. «Isegi suured bussifirmad on praegu raskes olukorras.»

Lepamets selgitas, et kütuse kallinemise tõttu oleks pidanud piletihindu veelgi rohkem tõstma, kuid seda ei tohi teha, sest muidu hakkavad inimesed teisi sõiduvõimalusi otsima. «Igal hinnatõusul on lagi, millest lihtsalt ei tohi kõrgemale minna,» lisas ta.

Lepamets sõnas, et pärast piletihinna tõusu oleneb bussisõitude senises mahus jätkumine riigist, kes peab suurendama toetusi.

Lepamets loodab suuremaid toetusi tulevat riigi plaanitust suuremast lisaeelarvest. Kui seda ei juhtu, peab jälle busse käigust ära jätma. «Seda ei tahaks kuidagi teha, sest liine oleme juba nii palju kokku tõmmanud, kui vähegi võimalik,» lausus ta.

Atko Transi tegevdirektor Kalle Saviste on varem tunnistanud, et lisaks kütuse kallinemisele on tõusnud ka bussijuhtide palgad, mis on samuti ettevõttele lisakulu.

Kütuse kallinemine annab Saviste teada ennast juba paljudes kohtades valusalt tunda, sest vedajad sulgevad kommertsliine, mida riik ei toeta.

Saviste väitis, et Atko Trans praegu kasumit ei teeni, seetõttu pole võimalik osta uusi busse nii palju, kui oli kavas.

Järvamaa ühistranspordi keskus tõstis viimati bussipileti hindu möödunud aasta juunis, siis viis senti kilomeetri kohta.


Uudiste arhiiv