Mükoloog Kuulo Kalamees: tuleb kehv seeneaasta

26.08.2005
Ilmselt tänavu head seeneaastat ei tule, sest kuum ja kuiv juuni on seeneniidistikule liiga teinud, ütleb mükoloog Kuulo Kalamees, kirjutab Sl Õhtuleht.

Kalamees ütleb, et tavaliselt on augusti lõpus seeni ikka olnud, tänavu aga neid napib. Näiteks puravikke pole üldse, kuigi just praegu peaks olema nende aeg. Kalamehe sõnul pole haavapuravikke ja pomerantspuravikke tänavu üldse olnud. Kivipuravikke leidis ta kolme päeva jooksul ühe.

Kui vihma tuleb ja jahedamaks läheb, on Kalamehe sõnul võimalik, et septembris või oktoobris seeni tuleb. Augustis on küll vihma tulnud, aga see pole seentele veel soodsalt mõjunud. Praegused vihmata soojad ilmad kuivatavad needki seened ära, kurdab Kalamees. Tänavu on ka kohutavalt palju seeneusse.

Mõningaid seeni siiski leidub, näiteks pilvikuid. Eriti massiliselt on soopilvikuid, teab mükoloog. Tartu lähistel on palju kitse­mamp­leid, need on rahvale peaaegu tundmatud, kuid väga head söögiseened.

Kalamees rõhutab, et seente arvu­kus on paikkonniti erinev. «Mõni koht on täiesti tühi, teisal on seeni üsna palju. Näiteks Tartu ümbrus on seentest tühi, aga Viljandimaal oli neid palju.» Kalamehe sõnul näib tänavu väga palju olevat valget kärbseseent, üht Euroopa mürgisemat seent.

Postimees

Uudiste arhiiv