Viljandisse satub välismaalasi varasemast rohkem

28.08.2005
Viljandi Turismiinfokeskuse andmetel käis sel hooajal maakonnas sama palju turiste kui mullu, tõusnud on välismaalastest külastajate arv.


Viljandi Turismiinfokeskuse infokonsultant Angela Aru ütles, et turismihooaeg peaks lõppema septembri keskel, aga juba praegu võib pidada maakonna tänavust külastatavust eelmise aastaga samal tasemel olevaks.

«Päris kindlasti on tõusnud välismaalaste osa meie külastajate hulgas,» lisas ta.

Nagu tavaliselt, oli ka sel aastal turismiinfokeskuses kõige külastajaterohkem kuu juuli. «Selle sisse jääb ka neli päeva folki, mis tõstab külastajate arvu oluliselt,» analüüsis konsultant.

Ta tunnistas, et mais ja juunis tundsid infokeskuse töötajad puudust itaallastest, hollandlastest ja prantslastest, kes eelmisel aastal pärast Eesti euroliitu astumist siia reisima hakkasid.

Praegu pole sel kartusel enam põhjust, sest nimetatud maade esindajad on tänavu Viljandisse jõudnud augustis. «Rohkem käib muidugi soomlasi ja sakslasi,» loetles Aru. «Arvukuselt järgmised on rootslased, ameeriklased, hollandlased ja poolakad. Palju mõjutab turistide päritolu see, millise paigaga on meie maakonnal või linnadel sõprussidemeid.»

Infot leiab mitmes keeles

Uuendusena on keskusel tänavu turistidele pakkuda prantsuskeelset infomaterjali.

«Prantsuse keele rääkijad ei pruugi saksa, inglise või vene keelt osata,» selgitas ta. «Hea, kui leiaksime ka materjali hispaania keelde tõlkija.»

Esimest aastat on väljas lätikeelne brošüüri. «Läti turiste käib küll vähe, kuid sellegipoolest on neile ilus lätikeelse materjaliga «Tere tulemast!» öelda,» leidis Aru.

Infokonsultandi sõnul käib keskuses 60—100 külastajat päevas, mis on tema hinnangul piisavalt palju. Enamasti pärivad nõu inimesed, kes avastavad maakonda omapäi.

Aru sõnul on kõige menukamad suveniirid Viljandi turismipiirkonna piltidega tikutopsid. Müügil on ka kunstnik Tõnu Kuke kujundatud särgid, millel on tuletikukarbilt tuntud mulgi mees ja memm. Tulemas on samasugused tassid ning lihtsalt tikkudega T-särgid.

Augusti kolme nädala jooksul korraldas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus oma turismiinfokeskustes küsitluse selle kohta, kuidas on külastajad sealse teenindusega rahule jäänud. Viljandis täitis ankeedi 311 vastajat 23 riigist.

Teenindusele anti hea hinnang

Angela Aru rääkis, et jäi tulemustega rahule, sest enamik andis siinsele teenindusele maksimaalsed viis punkti. Madalamaid hindeid anti tema arvates pigem selle pärast, et klient ei saanud oma küsimusele meelepärast vastust.

«Näiteks otsis üks noormees lähimat taarapunkti, kuid see ei asunud mitte nurga taga, vaid kilomeetri kaugusel. Hollandlased soovisid kogu Eesti kämpingute kaarti, kuid mida pole, seda pole,» nentis ta.

Sakslased olid väga nördinud, et Viljandist ei lähe otse Riiga ühtegi bussi.

«Seda virinat õnneks enam üldse ei kuule, nagu algusaastatel, et Viljandi on pisike, kole ja räpane,» lisas Aru. «Nüüd öeldakse, et siin on vaikne, puhas ja kaunis.»

Külastajad

Juunis teenindasid Viljandi Turismiinfokeskuse töötajad koos helistajate ja kirja teel nõu küsinud inimestega 2231 klienti. Kohal käis 1703 inimest, neist Eesti elanikke 918 ja välismaalasi 785.

Juulis teenindasid nad 6688 klienti. Kohal käis 5780 klienti, kellest Eesti elanikke oli 3199 ja välismaalasi 2581.

Allikas: Viljandi Turismiinfokeskus

Uudiste arhiiv