Rahvusooperi juubelihooaeg levitab ooperipisikut

29.08.2005
Enneolematult pikad piletisabad, vihma trotsiv rahvamass ja armastatud lavatähe kleidi oksjonihind 6800 krooni – nii alustas rahvusooper Estonia rahvapeoga sajandat hooaega.


Rahvusooper Estonia 100. hooaega alustav turupäev tõi Tallinna kesklinna meeletu rahvahulga.

Palju neid, kes juba aastaid ooperisõbrad olnud, suur jagu neid, kelle südameid Tšaikovski «Luikede järve» väikeste luikede tantsuga, Bizet’ «Carmeni» mustlaslaulu või Verdi «Othello» joogilauluga Estonia maja taga ajaloolisel turuplatsil võideti.

Rekordiline piletimüük

Tervitussõnad ja head soovid algavaks juubelihooajaks, ning taas jooksid kostüümides ooperitähed lavale. Etteasted vaadatud, pikendasid inimesed taas piletijärjekordi ja kokku müüdi mõne tunniga umbes 700 piletit ehk üks saalitäis.


Kaks vanemat prouat seisid pikas piletisabas, kuid loobusid siis ootamisest ja suundusid taas lava ette tuntumaid ooperiaariaid kuulama.

«Otsustasime, et ootame ikkagi ära, millal Estonia ooperimaja valmis saab, ja lähme siis etendustele,» põhjendasid nad.

Nimelt jätkub ooperimajas remont, eile alustas Estonia Rocca al Mares asuvas Coral Clubi spordikeskuses lava ja valgussildade monteerimist ning nädala lõpus algavad seal «Othello» esimesed proovid.

Praegu ei anna ooperimajas miski aimu sellest, et 15. detsembril avatakse renoveeritud teatri Puccini «Tosca» etendusega – üleskistud põrandad, tundmatuseni muutunud fuajee, ajutised puutrepid, kivihunnikud, tolmukihi alla mattunud majesteetlikud saalilühtrid.

Startis kontserdirong

Remondihoos ooperimajas tutvustusringi teinud peadirektor Paul Himma tõdes, et remondi käigus on parketi alt välja tulnud asfalti ja kui põrandaid üles võeti, siis kerkinud üles ka põlemislõhn.

«Lisaks kividele on Estoniat taastatud ka vanade pükste ja ajalehtedega,» naeris Himma ühe lahtikistud seina juures. Ooperimaja saab juurde liftid ja VIP-ruumi.

Estonia turupäeval toimus ka oksjon, kus müüdi Kaie Kõrbi «Luikede järve» musta luige kleit ja Väino Puura lavakostüüm. Hinnad kerkisid rekordilise kiirusega ning Mart Sanderi eestvedamisel müüdi Kõrbi kleit 6800 krooniga ja Puura kostüüm 3000 krooniga. Raha annetas Estonia UNICEFile.

Väiksemate ooperiaustajate südamete võitmiseks ning tulevase publiku kasvatamiseks on Estonias sündinud uus tegelaskuju – ooperipisik Junior.

Eile sõitis kontserdirong Estonia Ekspress muusikalist külakosti viima Rakverre, Jõhvi ja Narva. Rakveres oli rongi tervitamas ning kontserti kuulamas tuhatkond inimest, Jõhvis ja Narvas pool sellest. Teisipäeval jõuab kontserdirong Jõgevale, Tartusse ja Valka.

Uudiste arhiiv