Putin ütles lahti piirilepetest Eestiga

02.09.2005
Vene president Vladimir Putin andis korralduse võtta tagasi allkiri Eestiga sõlmitud piirilepetelt, mispeale Eesti võib blokeerida Moskva soovitud lihtsustatud viisarežiimi Euroopa Liiduga, kirjutab Postimees.

Putini eilne avaldus, et Venemaa ei soovi saada Moskvas 18. mail välisministrite Urmas Paeti ja Sergei Lavrovi sõlmitud Eesti-Vene piirilepingute üheks osaliseks, tõmbas joone alla nn lepingutülile.

Venemaa ütles piirilepingutest lahti, sest Eesti parlament viitas sisepoliitilise kompromissi tulemusel 20. juunil nende ratifitseerimisseaduses Tartu rahulepingule, mida Moskva tõlgendas Eesti endale jäetud võimalusena esitada tulevikus Venele territoriaalseid nõudmisi.

Eesti president ning pea- ja välisminister on need kahtlustused tagasi lükanud. «Eesti on teinud kõik, et piirilepingud Venemaaga saaks ratifitseeritud, ja väited võimalikest territoriaalsetest nõudmistest ei vasta tõele,» ütles valitsusjuht Andrus Ansip eile pärast Putini otsust. «On kahju, et Vene pool ei soovi ratifitseerida lepinguid, mille ta ise alla kirjutas.»

Eesti Päevaleht

Uudiste arhiiv