Kui reisil kaovad dokumendid

14.10.2005
14.10.2005 00:01
Signe Krikmann, välisministeeriumi konsulaarosakonna 4. büroo 2. sekretär


Mida teha, kui reisil kaovad dokumendid?


Kui viibite välismaal ja teie reisidokument (pass või isikutunnistus ehk ID-kaart) on hävinud, kaotsi läinud või varastatud, väljastab Eesti Vabariigi konsul teile tagasipöördumisdokumendi.

Vastavalt isikut tõendavate dokumentide seadusele antakse Eesti kodanikule tagasipöördumistunnistus; Eestis elamisloa alusel elavale isikule, kellele on välja antud välismaalase pass, ajutine reisidokument või pagulase reisidokument, antakse sel juhul tagasipöördumise luba.

Tagasipöördumisdokumendi saamiseks tuleb välisesinduses täita taotlusankeet, millele on vaja lisada kaks fotot. Dokument väljastatakse üldjuhul kuni kolme tööpäeva jooksul ning võimalusel korral juba taotluse esitamise päeval.

Tagasipöördumisdokumendi puhul on vajalik silmas pidada, et sellega on võimalik naasta vaid Eestisse ja poolelijäänud reisi selle dokumendiga jätkata ei saa.



Alates 1. maist 2004 osaleb Eesti Euroopa Liidu ühises konsulaarkoostöös ning te võite riikides, kus ei ole Eesti välisesindust, pöörduda reisidokumendi kaotuse või varguse korral ükskõik millise Euroopa Liidu liikmesriigi esindusse, kus teile väljastatakse ajutine reisidokument (ingliskeelse nimega Emergency Travel Document), millega saate koju naasta.

ELi liikmesriigi esindus abistab teid samal alusel kui oma kodanikke, mis muu hulgas tähendab ka seda, et reisidokumendi taotlemisel tuleb teil teenuse eest tasuda vastavas riigis ette nähtud ulatuses.


Tagasipöördumistunnistust saate taotleda üksnes juhul, kui teie reisidokument on kadunud, varastatud või muutunud kasutamiskõlbmatuks.

Tagasipöördumistunnistuse väljastamisel edastatakse asjakohane informatsioon ka Eesti kodakondsus- ja migratsiooniametile ning teie pass (või ID-kaart) tunnistatakse kehtetuks, et vältida kaotsiläinud või varastatud reisidokumendi väärkasutust.

Uue reisidokumendi saamiseks tuleb pärast Eestisse naasmist esitada asjakohane taotlus kodakondsus- ja migratsiooniametile, kust teile väljastatakse uued dokumendid.

-------------------------------------------------------

Soovitused:

• Reisimisel võtke lisaks passile kaasa ka ID-kaart, millega teil on võimalik Euroopa Liidu liikmesriigist koju tagasi pöörduda juhul, kui teie pass on kadunud, varastatud või muutunud kasutuskõlbmatuks

• Välismaal olles hoidke dokumendid turvalises kohas ning parem on pass ja ID-kaarti hoida eraldi.

• Tehke enne sõitu passist ja viisalehekülgedest koopiad, see kiirendab asjaajamist olukorras, kus on vaja tõendada asukohariiki sissesõiduloa omamist vms.

• Registreerige passi vargus alati kohalikus politseis, vältimaks hilisemaid võimalikke sekeldusi.

• Enne reisile asumist tutvuge sihtriigi piiriületus- ja viisanõuetega ning tehke kindlaks, kas riigis on Eesti välisesindus.

• Vajalikku informatsiooni leiate välisministeeriumi koduleheküljelt www.vm.ee.

Postimess

Uudiste arhiiv