Muhumaa pühapaigad vaadatakse üle

19.10.2005
Eile, esmaspäeval, 17. oktoobril algas Muhumaal ajalooliste looduslike pühapaikade ülevaatus. Kaks nädalat kestvate välitööde käigus kogutakse rahvapärimust ning kaardistatakse, kirjeldatakse ja pildistatakse saarel asuvaid hiisi, ohvrikive, allikaid ja teisi looduslikke pühapaiku.

Ülevaatus toimub Maavalla Koja, Eesti Kirjandusmuuseumi ja Muhu Muuseumi koostöös ning seda toetab Tihuse turismitalu.

Muhumaal on seni teada ligikaudu 30 looduslikku pühapaika, millest umbes paarkümmend on üksikud ravi- ja ohvrikivid. Leidub ka hiiepaikasid ja pühi allikaid.

Käimasolevate välitööde käigus täpsustatakse pühapaikade asukohti ja hinnatakse seisundit. Samuti loodetakse saada teateid uurijatele seni tundmata pühapaikadest.

Ajaloolised looduslikud pühapaigad – hiied ja üksikud pühad puud, allikad, kivid jms on eesti pärimuskultuuri üks haruldasemaid ja iseloomulikumaid nähtusi. Pühapaikades on sageli põimunud kultuurilised ja looduslikud väärtused. Samas puudub seni suurema osa pühapaikade asukohast ja seisukorrast rahuldav ülevaade. Teadaolevast umbes 500 hiiest ja paarituhandest üksikust pühapaigast on riikliku kaitse all kuni neljandik.

saarlane.ee

Uudiste arhiiv