Estonian Airi lennukirikked hirmutavad püsikliente

28.10.2005
Mitu korda on väljalend tehniliste rikete tõttu tundide kaupa hiljaks jäänud.

Estonian Airi hilinevad ja ärajäävad lennud ning ebaselge info põhjuste kohta on pannud firma püsikliendid muretsema Eesti lennufirma turvalisuse pärast.

“1. septembril olla lend hilinenud viis ja pool tundi, põhjuseks rike, samalaadne juhtum oli juba jälle 14. septembril ja 15. septembril uuesti,” loetles siht-asutuse Vaata Maailma e-turbe projektijuht Mart Parve sageli Brüsseli vahet lendavate tuttavate infot. “Aga 6. ja 19. oktoobril – arvake, mis? Ikka tehnilised rikked ja hilinevad lennud.”

Parve ise ootas lennuki väljumist pikalt möödunud kolma-päeval Brüsselis. “Talupojamõistus ütleb, et ootamatused tähendavad riski ja kui lennuk läheb pidevalt katki, on vaja uut lennukit, et jätkuks remontimiseks aega ja jääks lennukeid ka lendama saata,” nentis Parve.

Pidev ja põhjalik kontroll

Parve ja mitmed teised Estonian Airiga just Brüsseli vahet lendavad eestlased avaldasid Eesti Päevalehele inimlikku kartust: kui turvaline ikka on Estonian Airiga lennata?

Lennuameti peadirektori asetäitja kt Rein Porro kinnitas, et Estonian Airi lennukeid kontrollitakse pidevalt ja põhjalikult. “Mina ei ole kordagi Estonian Airi lennukiga hiljaks jäänud,” kinnitas kõrge ametnik. Porro tõdes, et sügiseti niiskete ilmadega tuleb lennukitel rohkem tõrkeid ette.

Estonian Airi pressiesindaja Maris Kivi sõnul läheb lennuk hooldusse iga vähimagi kriimu või rikke kahtluse ilmnemisel.

Estonian Airile on rahvusvahelise lennutranspordi organisatsiooni auditi põhjal välja antud sertifikaat, mis kinnitab kõikide firma turvameetmete vastavust rahvusvahelistele nõuetele. “See sertifikaat on väga kõrge väärtusega,”
lausus Kivi.



Statistika: väljalennud on täpsed

•• Estonian Air oma viie lennukiga on väga väike firma ning võrreldes suurte firmadega on tema lendamistäpsuse ja plaanitud lendudega hakkamasaamise näitajad kõrged.

•• Estonian Airi andmeil on täpsus ehk üle 15 minuti hilinemise protsent tänavu 87,93, mis võrreldes paari aasta tagusega on pisut langenud (2003. aastal oli see 91,11%). Samas on lende ligi poolteise tuhande võrra juurde tulnud. Mullu oli ärajäänud lende võrreldes 2003. aastaga rohkem kui poole vähem, aga tänavu üheksa kuuga on ära jäänud juba 31 lendu.

“Lendude tühistamise põhjustab sagedamini rotatsioon ehk probleemid välja- ja sisselendudel, mis lükkavad ajaplaani paigast, kui et oleks tehnilisi rikkeid,” lausus Estonian Airi pressiesindaja Maris Kivi.

“Estonian Airil võiks olla varuvariante lepingute näol teiste lennufirmadega, et saaks vajadusel kiiresti mõne teise firma lennuki appi tuua, kui endal tõrge tekib,” lausus lennuameti peadirektori asetäitja kt Rein Porro. EPL



Eesti Päevaleht


Uudiste arhiiv