Roheline turismitee läbib ka Järvamaad

02.11.2005
Tallinna – Rapla – Türi – Viljandi – Valmiera turismitee Green Wayga liitunud Türi, Väätsa ja Imavere vallas võib kolada ringi infokioskites.


Paari nädala eest seadsid arvutimehed Eesti piimandusmuuseumi eeskoja nurka üles puutetundliku ekraaniga teabetahvlit.

Infokiosk piirdub esmase teabega

Muuseumi direktor Ants Välimäe selgitas nüüd, et see riistapuu pole siiski seotud piimandusmuuseumi püsinäituse ja muude materjalidega, vaid on üks seitsmest infokioskist, mis paigaldatakse Järvamaale turismikoridori Green Way jäävate objektide juurde.

«Ideaalis peaks see toimima kui infovoldik, et klikkan sinna, kuhu sel trassil minna tahan ja mida näha tahan,» selgitas ta. «Meil saab praegu külastada Green Wayga seotud Viljandi, Järva, Rapla ja Harju maakonna kodulehekülge.»

Türi vallavalitsuse maakorraldusspetsialist, kavandi Järvamaa–poolne koordinaator Ene Mägi tutvustas Viljandi omavalitsuste liidu algatatud turismimarsruuti Green Way täpsemalt. «Trass kulgeb Tallinnast Rapla kaudu Türile, siit Viljandisse ja piiriüleselt Läti linna Valmierasse,» lausus ta. «Järvamaal puudutab see Türi linna ja valda, Imavere ja Väätsa valda.»

Phare programmi kogu kavandile antud 2,3 miljonist kroonist jätkub infokioskeid üles sättida, mida peale piimandusmuuseumi on juba ligi kuu kasutada Türil neli ja Väätsal kaks. «Infokiosk piirdub siiski teabega, mis peaks turisti huvitama, näiteks toitlustus–, majutus– ja teiste asutuste ning valdade kodulehekülgedega, kust saab edasi otsida,» selgitas Mägi.

Teavet leiab ka kohvikust

Kavandi järgi valmib infokioskitele lisaks kolm piirkonna kaarti turismiteele jäävast Järvamaa lõunaosast, 12 suurt kaarti ja paikkondadesse 24 teabetahvlit püsti panna nende objektide juurde, mis on suurtele kaartidele märgitud. «Samuti paigaldame 16 maanteeviita kohtadesse, kus neid pole või kus need peaks välja vahetama,» lisas Mägi.

Üks Türi infokiosk on septembri lõpust kasutada ka Saara kohvitoas.

Saara kirjastuse juhataja Anneli Kenk on tähele pannud, selline ekraan köidab kohvikuliste tähelepanu. «Praegu on seal ees Türi kodulehekülg, kustkaudu pääseb internetti,» lausus ta. «Inimesed loevad uudiseid küll, aga võiks olla teatmik, esileht viitadega kodulehtedele või midagi sellist.»

Ene Mägi märkis, et infokioskid on omavalitsuste majandada, seetõttu keegi neisse eraldi programme peale panema ja teavet spetsiaalselt kioskile koostama ei tule.


JT

Uudiste arhiiv