Lätlased teavad Eestisse reisimisest suhteliselt vähe

06.01.2006
Kuigi suur osa lätlasi on kas lähemal või kaugemal ajal Eestis käinud, ei oska paljud neist anda hinnangut Eestile kui reisisihile.

See kõik selgub Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) poolt lätlaste hulgas oktoobris korraldatud küsitlusest.

EAS-i turismiarenduskeskuse turismiuuringute koordinaatori Piret Kallase sõnul saab Lätis, nagu ka Eestis ja Venemaal endale välisreise lubada vaid teatud hulk inimesi ning seepärast nad ei oskagi reisimist puudutavaid asju hinnata. Pooled küsitletud näiteks ei tea, missugune on Eesti turismiteenuste hinna ja kvaliteedi suhe. Vaid pool küsitletuist on nõus väitega, et Läti turistid on Eestis teretulnud.

Samas usub suurem osa vastanuid (kokku 1000), et Eestisse on kerge reisida (73%) ja siin on turvaline (65%), pisut vähem ehk 59% on neid, kes arvavad, et siin on huvitavad vaatamisväärsused ja ajaveetmisvõimalused.


Oleme ühtemoodi

Veerand lätlasi ei pea oma maa ja meie vaatamisväärsusi sarnasteks, ligi pool on aga nõus väitega, et oleme ühtemoodi.

Kui lätlased üldse Eestisse tuleksid, siis tasuks siin enamiku (81%) arvates vaadata loodust või puhata mere ääres (74%). Huvi tunneksid meie naabrid ka arhitektuuri ja muuseumide vastu.

Piret Kallas seletab lätlaste suhteliselt madalat teadlikkust nende Leedu-poolse huviga. “Rohkem käiakse seal ja ka ajalooliselt on neil Leeduga tugevamad sidemed.”

Kallase arvates on Läti eestlaste jaoks tähtsam sihtpunkt kui meie lätlastele. “Paljud sõidavad läbi Läti kuhugi edasi, ka tööreise tehakse palju,” märgib Kallas.

Kõige rohkem on uuringute põhjal Eestimaad külastanud soomlased (76%), neile järgnevadki lätlased (73%), Peterburi (58%) ja Moskva elanikud (29%).


Eesti Päevaleht

Uudiste arhiiv