Linnavolikogu andis Meri spaa laienemisele jah-sõna

06.01.2006
Kuressaare linnavolikogu kehtestas oma eilsel erakorralisel istungil tervisekeskuse Meri peale- ja juurdeehitise detailplaneeringu vaatamata Abaja tänava elanike vastuseisule.

Volikogu hääletas planeeringu kehtestamise 11 poolt- ja kahe vastuhäälega. Erapooletuid ei olnud. Volikogu esimees Toomas Takkis põhjendas erakorralise istungi korraldamist teema olulisusega linna jaoks. “Sanatooriumi laienemisega on ju juurde tulemas hulk töökohti,” lausus Takkis.

Tema sõnul ajendas volikogu kokku tulema Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse palve kehtestada planeering ja väljastada ehitusluba. “AS Kuressaare Sanatoorium on esitanud neile (EAS-ile – toim) taotluse toetuse saamiseks,” rääkis Takkis. “Kui aga planeeringut ei jõuta õigeks ajaks kehtestada, võib juhtuda, et nad ei saa seda taotlust töösse võtta ning investeeringuraha võib saamata jääda.”

Naabrid ehitamise vastu

27. detsembril leidis Saare maavalitsuses aset detailplaneeringu avaliku väljapaneku ajal kirjalikke vastuväiteid esitanud isikute ja kohaliku omavalitsuse esindajate ärakuulamine. “Enamus elanikke võttis oma protesti tagasi, kuna said aru, et juurdeehitis ei tule üldse nii suur, kui nad ette kujutasid,” ütles Kuressaare linnaarhitekt Toomas Paaver. “Paar inimest siiski jäi eriarvamusele.”

Abaja tänava elanikud vaidlustasid tervisekeskuse kavandatava peale- ja juurdeehitise, kuna nende hinnangul halvendab see piirkonna elutingimusi ning kahandab kinnisvara väärtust. Eriti vastu olid tervisekeskuse naabrid olemasoleva hoone korruse võtta kõrgemaks ehitamisele, kuna see varjaks eramutele langevat päikesevalgust. Seetõttu suureneks eramutes aga niiskus, tõuseksid küttekulutused ning halveneksid elamistingimused.

Linn ja maavanem laienemise poolt

Linnavalitsuse seisukoha järgi aga tervisekeskuse peale- ja juurdeehitis elanike huve ei kahjusta ega vähenda ka kinnisvara väärtust. Planeeringulahenduse on kooskõlastanud päästeteenistus, muinsuskaitse ja arhitektid.

Linnaarhitekt Toomas Paaveri hinnangul pole juurdeehitis olemasoleva hoonega võrreldes kuigi suur. “Nii suur see küll ei tule, et tungiks Abaja tänava elanikele selga,” kinnitas linnaarhitekt, “pigem muudab see olemasoleva hoone ilmekamaks.”

Planeeringumenetlusele järelevalvet teinud maavanema kt Hans Teiv leidis, et esitatud planeering ei kahjusta vastuväiteid esitanud elanike seaduslikke huve ega õigusi ning andis detailplaneeringu kehtestamisele oma heakskiidu.

Lisab üle saja hotellikoha

Kuressaare tervisekeskusele Meri kavandatav lisakorrus ja juurdeehitis lisavad olemasolevale 150 hotellikohale ligi 110 kohta. Juurdeehitis tuleb tervisekeskuse linnapoolsele küljele, võttes enda alla tsirka 600 ruutmeetrit maapinda osaliselt praeguse parkla kohal.

ASi Kuressaare Sanatoorium turundusjuhi Dajana Tiitsaare sõnul on ehitustööde algustärminist veel vara rääkida. “Kindla kuupäeva saame öelda alles pärast ehitusloa väljastamist,” ütles Tiitsaar.

Tema andmeil on juurdeehituse maksumus esialgsete prognooside järgi 25 miljonit krooni. Tervisekeskuse laiendamise tulemusena luuakse juurde ligi 30 töökohta.

Kuressaare Sanatoorium esitas mullu detsembris EAS-ile taotluse Turismi tootearenduse ja turunduse programmist toetuse saamiseks oma projektile “Saaremaa Spa Hotell Meri arendamine”.

“Projekti otsene eesmärk on arendada välja rahvusvaheliselt konkurentsivõimeline ja unikaalne ning kvaliteetne turismitoode Saaremaa Spa Hotell Meris, milleks on kompleksi sisegolfikeskuse rajamine koos hotellitubadega,” rääkis Tiitsaar. “Selle projekti lisaeesmärk on turismihooaja pikendamine.”

Sisegolfikeskusesse rajatakse kaks sisegolfirada, baar ja golfitarvikute pood.


Monika Puutsa Meie Maa 06-01-2006

Uudiste arhiiv