Hiiglaslik luksuslaev sattus katastroofi

17.11.2003
Queen Mary II maabumissild purunes reisilaeva külastajate all
Inimesed kukkusid alla viieteist meetri kõrguselt, hukkunuid oli vähemalt 15
Maailma suurimat reisilaeva Queen Mary II tabas õnnetus juba enne esimest reisi, kui laeva uudistanud inimeste all kukkus laupäeval Prantsusmaal St Nazaire’i sadamas kokku üks maabumissildadest – hukkus 15 ja vigastada sai 32 inimest.

Maabumissillal viibis 48 inimest, kui trepikonstruktsioon järele andis ning sellel olnud inimesed ligi 15 meetri kõrguselt alla kukkusid. Enamik sel päeval laeva uudistanuid olid laevaehitusfirma töötajate naised-lapsed, kellele anti võimalus vaadata Prantsuse laevaehituskontserni Alstom Chantiers suurimat imet.
Laeva kiil paigaldati 2000. aastal ja ligi kolme aastaga on laev saadud reisikorda. Sõiduoskusi demonstreeris suurlaev septembris ja oktoobris, mil tegi esimesed proovisõidud St Nazaire’i ja Bretagne’i esiste saarte Yeu ja Belle-Ile’i vahel, seejärel viidi ta tagasi kuivdokki.

Oma esimesele reisile marsruudil Southampton–Madeira–Kanaarid–Barbados–Bahama–Florida läheb hiigellaev 12. jaanuaril Southamptoni sadamast, mis ehitati kiiresti maailma suurima laeva vastuvõtmiseks ümber. Neli päeva varem peaks laeva ristima Briti kuninganna Elizabeth II.

Tuleval aastal peaks ta võtma üle regulaarselt Atlandit ületava laineri Queen Elizabeth II ülesanded, kujunedes laevafirma lootuste kohaselt tõeliseks reisijamagnetiks. 2004. aastal on kavas vähemalt 15 reisi üle Atlandi, samuti ringreisid Kariibi merel, Vahemerel, Norra rannikul, Briti ja Prantsusmaa rannikul ning Põhja-Ameerika rannikul. Veebruaris kavatseb laev viia reisijad Floridast Rio de Janeiro karnevalile ja tuua sealt tagasi. Kavandatud ümbermaailmareis peaks aga kestma 104 päeva.
Hinnad on soolased – ümbermaailmareisi piletite maksumus algab 585 000 Eesti kroonist, ulatudes miljonäridele mõeldud eripakkumisena 56 miljoni kroonini. Kokku kuni 2620 reisija kasutuses on raamatukogu, teater, basseinid, diskosaal ja kasiino, nende teenindamiseks on laeval kokku 79 toitlustuskohta. Meeskonnas on 1253 inimest.

Queen Mary II on suurim kõi-gist seniehitatud reisilaevadest, olles 345 meetrit pikk ja 72 meetrit kõrge ning makstes Eesti rahasse arvestatuna enam kui 12,3 miljardit krooni. Laeva veeväljasurveks on 150 000 tonni, mis teeb temast kaks korda suurema aluse, kui oli Queen Elizabeth II. Tellija on kontsern Cunard, mis kunagi laskis ehitada laevad Lusitania, Queen Mary, Queen Elizabethi ja Queen Elizabeth II.

Nii suuri laevu suudab ehitada vaid viis tehast – üks Prantsusmaal, üks Soomes ja üks Saksamaal, kaks Itaalias. Kvaerneri laevafirma teatas tänavu, et aastaks 2006 peaks Masa-Yards Soomes ehitama veelgi suurema reisilaeva kui Queen Mary II.
EPL

Uudiste arhiiv