Austraallanna võrdles Eestit Euroopa filmiga

10.01.2006
Rotary klubi toetusel aasta Viljandis elanud austraalia neiu Kylie Judd lahkus Eestist laupäeval ning tema kodutee koos ooteaegadega neljas lennujaamas kestis 35 tundi.


Esimene asi, mida 18-aastane Kylie Judd Lääne-Austraalia rannikul asuvas Geraldtoni linnas teha kavatseb, on minna randa päikese kätte ja koos sõpradega grillida. Kodus on praegu kuum suvi, 40—41 kraadi sooja.

Ometi ei kurda Kylie külma Eesti talve üle, vaid peab seda kõige toredamaks asjaks, mida ta on elus kogenud.

«Mul olid tänavu valged jõulud ja ehtne jõulupuu, mida Austraalias mitte kunagi olla ei saa,» vadistas ta vaimustunult.

«Käisime kuuske ise metsast toomas. Ma ise saagisin selle maha! Teate, see tundus nii ebareaalne, nagu vaataksin ma mõnd vana head Euroopa filmi.»

Austraalia ja Eesti jõulud erinevad ka muus osas. «Meie avame oma kingipakid 25. detsembri hommikul, just siis, kui siin kingituste lahtipakkimine lõpeb.»

Väga hinnalise kingituse tegi austraallannale Rotary klubi. See oli Viljandi naise rahvarõivakomplekt, mis rõõmustas Kylie’t väga.

Sada uut sõpra

Kylie Judd usub, et tal on tänu Eestile ja Rotary klubi vahetusõpilaseks olemisele nüüd vähemalt sada sõpra.

Neiul õnnestus pääseda Rotary piirkonna vahetusõpilastele korraldatud ekskursioonile mööda Euroopat. Viljandi Rotary klubi esindajatega käis ta Ukrainas ja Kõpu valla delegatsiooniga Poolas. Kokku nägi ta lisaks Eestile paarikümmend Euroopa maad.

Tuleva aasta kevadel loodab tüdruk taas Eestis olla. Siis lõpetavad tema klassikaaslased Viljandi Maagümnaasiumi ja ta tahab neid sel puhul kindlasti isiklikult õnnitleda.

Eesti koolis jäi Kylie lemmiktunniks siiski inglise keel, ei midagi muud.

«Ma saan teie keelest juba päris hästi aru, aga eelistan vastata inglise keeles,» vabandas ta, tuues põhjenduseks hääldamisraskused. «Oh, kõik need teie täpitähed!»

Kylie on väga tänulik kolmele siinsele perekonnale, kes talle aasta jooksul kodu pakkusid, ning ta ootab neid võimaluse korral Austraaliasse vastukülaskäigule.

«Minu vanemad ning õde ja vend olid septembris kaks nädalat Eestis ning vaimustusid kõigest, millega nad siin kokku puutusid,» kinnitas neiu.

On vaid üks asi, millega Kylie Eestis ära ei harjunud. See oli ka vastus küsimusele, mis on siin talle kõige ebameeldivam olnud.

Halb asi — verivorst

«Verivorst! Püüdsin küll, aga ei suutnud seda süüa,» vastas ta naerdes.

Kylie edasiõppimisplaanid on seotud Lääne-Austraalia Ülikooliga, kuhu ta tahab keemiat õppima minna. Samuti loodab ta palju reisida.

Aasta tagasi valis Kylie Eestisse vahetusõpilaseks tulemise just sel põhjusel, et tahtis kokku puutuda niisuguse maaga, mille kliima ja elulaad Austraalia omast maksimaalselt erinevad.

«Eesti valisin sellepärast, et mitte keegi, kellega ma kodus rääkisin, ei olnud niisugusest riigist midagi kuulnud,» on ta öelnud.

Sakala

Uudiste arhiiv