Rännumees ID-kaardiga igas riigis hakkama ei saa

13.01.2006
Mida peaks teadma reisidokumentidest, et piiril hätta ei jääks ja millistes riikides saab Eesti kodanik hakkama vaid ID-kaardiga?


Puhkuse- ja reisiplaane tehes tuleks lisaks reisipaketi valikule ja vaatamisväärsuste ning majutusvõimaluste info kogumisele vaadata enne tähelepanelikult üle ka oma reisidokumendid.

Kui kodus, Eestis, on suur osa inimesi harjunud isikut tõendava dokumendina kasutama peamiselt isikutunnistust ehk ID-kaarti, siis reisi planeerimisel tuleks arvestada, et ID-kaart ei ole kõigis riikides piiriületusel reisidokumendina aktsepteeritav.

Eesti kodaniku ID-kaarti tunnustavad alates 1. maist 2005 reisidokumendina Euroopa Liidu ja Euroopa Majanduspiirkonna (EEA) liikmesriigid – Austria, Belgia, Hispaania, Holland, Iirimaa, Island, Itaalia, Kreeka, Küpros, Liechtenstein, Luksemburg, Läti, Leedu, Malta, Norra, Poola, Portugal, Prantsusmaa, Rootsi, Saksamaa, Slovakkia, Sloveenia, Soome, Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriik, Taani, Tšehhi, Ungari. Nendesse riikidesse saab siseneda nii passi kui ka ID-kaardiga.

Eespool loetlemata, kuid viisavaba sissesõitu võimaldavate riikide külastamiseks peab teil kaasas olema Eesti kodaniku pass (täpsem info viisavaba reisimist võimaldavate riikide kohta välisministeeriumi kodulehel www.vm.ee).

Samuti peab teil olema pass juhul, kui soovite reisida riiki, kuhu sisenemiseks vajab Eesti kodanik viisat. Riigiti on viisa taotlemise tingimused erinevad ning enamasti ei piisa üksnes passi olemasolust – nõuded on seatud ka passi kehtivusajale.

Näiteks on Ameerika Ühendriikide või Vene Föderatsiooni viisa taotlemisel nõutav, et viisataotleja pass oleks kehtiv veel kuus kuud pärast eeldatavat reisi lõppemise kuupäeva. Täpsemat informatsiooni riiki sisenemise ja viisanõuete kohta saate selle riigi saatkonnast, kuhu te reisida soovite. Ebameeldivate üllatuste vältimiseks viisataotluse esitamisel oleks soovitav juba eelnevalt saatkonnaga ühendust võtta ja teha kindlaks, millised on teie sihtriigi viisa taotlemise tingimused ja millised nõuded taotlusele lisatavatele dokumentidele.

Soovituseks

• Kui võtate reisile kaasa nii passi kui ka ID-kaardi, siis hoidke neid eraldi.

• Tehke koopia oma reisidokumendi isikuandmetega leheküljest ja viisakleebisega leheküljest.

• Passi kaotamise või varguse korral on sellest abi riikides, kust väljasõiduks tuleb kohalikest ametiasutustest taotleda väljasõiduviisat (nt Vene Föderatsioon ja India).

Tasub meeles pidada

• Reisidokumendi kaotamise või varguse korral väljastab Eesti välisesindus teile ajutise reisidokumendi, mille alusel saate koju tagasi pöörduda.

• Kaotsi läinud või varastatud reisidokument tunnistatakse selle väärkasutuse vältimiseks kehtetuks, nii et pärast naasmist tuleb teil uue dokumendi taotlemiseks pöörduda oma elukohajärgsesse kodakondsus- ja migratsiooniameti büroosse.

Uudiste arhiiv