Kui tahad soomlast teha, mine Slovakkiasse

20.01.2006
Kui nõukaajal lõid Eestis ilma ja inimesi soomlased, kes jõudsid siinsete teenuste eest vägevamalt maksta kui eestlased, siis nüüd on eestlastel tekkinud võimalus iseendast suurem olla. Slovaki Vabariik – see on selle koht!

Tavaline on see, et eestlane valib endale talvepuhkuseks sooja maa. Ebatavaline on see, kui minnakse külmale maale. Ja pikaks ajaks, mida isegi neli päeva juhtumisi on. Neli päeva bussireiside peale ja neli mäesuusatamiseks. Pooleks.

«See oli meie viies kollektiivne reis,» ütleb Meelis Pai, nukuteatri juht. «Kui bussis ei teki kordagi konflikte, siis üksi see on tähtis.» Tõesti, kui bussis kõõlub ligi 80 inimest, on see ikka palju küll. Peaasi, et tülli ei pööra. Sel reisil ei pööranud.

Mäed? Jah, need mäed.

Mis aga on niisugusel sõidul põhiline – harju võõraste köökidega. Ühesõnaga, harju teiste tavadega. Kas või sellega, et hommikukohv kui teema ei pruugi normaalne olla. Poolas nad veel kannavad kannu ette, aga Slovakkias pakuvad teed. Ja selleks et end varahommikul hotelli restoranis kohviga turgutada, algab vestlus: «Kas ma saaksin tassi kohvi?» – «Ikka!» teatab indrekkaldaliku frisuuriga kelner. «Kui palju maksab?» – «23 krooni,» kõlab vastus. Pruugib sul see kohv ära oodata: see tuleb, aga hind on viie kohaliku krooni võrra juba tõusnud. Eks ta – see mees – käis ka pika maa.

«Mäed,» kõlab nii nukuteatri kirjandustoimetaja Anna-Liisa Õispuu kui ka juhi väide teema kohta, miks tasub võta ette pikk reis Slovakkiasse. Mis põhiline, sa ei pea tingimata suuskadel mäest alla laskuma. Võid ka gondliga üles-alla sõita.

Seal üleval on õhk nii hõre, et välgumihkel lakkab töötamast, ja sealt ülevalt edasi päris üles omal jalal minna ei jaksa. Õhku pole. Aga kohalikud slovakid tulevad, seljakott kukil, võtavad kaenla alt lumelaua ja teatavad muu seas: «Päike on pöörane ja ärge Nivea kreemi endale näkku pange!» Viimast väidet ei põhjendata ja needsamad mehed lumelauatavad rahulikult mäest alla. Seljakotiga.

Postsovetlik paik

«Nostalgia,» möönab Pai. «Satud kui 15 aastat ajas tagasi.» Viimati oli ta Slovakkias kaheksa aasta eest. «Kujutasin ette, et see riik läheb pika sammuga Eestist ees, aga ei ole seda ikka juhtunud küll.»

Teenindussüsteem on seal maal ajast ja arust. Neid ei huvita. «Ootame,» alustab Anna-Liisa kirjeldust. «Retseptsioonis istub proua, kes kõneleb telefoniga. Ning ega ta lase end segada.»

«Pidevad üllatused,» lisab Meelis. «Peamine on ettevaatlik olla. Igas mõttes. Kui hotellis varastatakse hommikueine ajal kellegi toast raha ära, on see ebaloomulik. Seal mitte, turvatunnet Eesti mõistes pole.» Kaduma ei läinud sel reisil mitte ainult raha, vaid ka sussid, mis jäeti veekeskusse, basseini äärele. Selline koht. Aga et kõik hinnad on poole väiksemad kui Eestis, siis võtku või sussid. Meie ostame uued sussid.

Kui tahad puhata!

Mindagu vette! Slovakkias on juhtumisi kuumaveeallikate pealt ehitatud basseinid. Võetagu kindlasti kaasa ujumisriided! Kuumaveebasseinide vesi on looduslik ja muudab teie heledad ujumisriided ühtlaselt helepruuniks. Seega – selle tarbeks tuleb kaasata tumedamad või mahakandmisele mõeldud riided!

Ja veel: noored, võtke kindlasti kaasa oma rahvusvahelised üliõpilaspiletid jne. Soodustused mõningates suusakeskustes ja muuseumides.

Slovakkia rahavärk

Võimalusel võtta reisile – kui oled fakti ees, et purjetad läbi Läti, Leedu ja Poola – kaasa ka läbitavate riikide valuutat. Alati sa ju ei tea, millal kaardimakse toimib.

Võimalikud kulutused Slovakkias

(hinnad seisuga sügis 2005):

Mäepiletitele sõltuvalt suusakeskusest 220–280 kr. Mäepiletite ostmisel on võimalus saada soodustusi 20%, kui on kaasas kehtiv rahvusvaheline õpilas- või üliõpilaspilet.

Gruppidele 10% hinnasoodustust grupinimekirja alusel.

Varustuse rent Slovakkias 150–250 kr päev sõltuvalt mudelitest (tuleb ette tellida, eriti tähtis suurte jalanumbrite puhul).

Tõstukipileti hoidja 30 krooni.

Termaalbasseinis Beshenova: 100 krooni, lisaks kapivõtme tagatisraha 60 krooni. Termaalbasseinis Tatralandia: 105–125 krooni (3 tunni pilet), lisaks kapivõtme tagatisraha 85 krooni.

SLÕhtuleht

Uudiste arhiiv