ERKI moeshow: hästiteostatud mudelid kile ja krepi asemel

24.11.2003
Laupäeva õhtul kella kaheksaks on Kosmose suur kinosaal pilgeni rahvast täis. Kinoukse taga lookleb viimase minutini saba, piletid on välja müüdud ning garderoobi ei mahu enam ühtki rõivast.

Inimesi istub saalis peale toolide trepimademetel ja põrandal. Ootusärevad pilgud on suunatud munarestide ja kuulu järgi 600 tühjakspuhutud munaga kaunistatud poodiumile, kus peaks hetke pärast algama kohaliku moemaailma üks tähtsündmusi – ERKI moeshow, järjekorranumbrilt üheksas, teemalt meeli-erutav-kõikelubav POP.

Ja siis ta algabki, kunstiakadeemia magistrandi Vassilissa kollektsiooniga “Armastus tuleb, armastus läheb, aga süüa tahame alati”. Muude asjad hulgas ka piimapakkidega kaunistet kollektsiooni lõpus tuleb lavale Marju Kuut, kes üleni valgesse rõivastununa publikut ilmselt krišnaiitide toidulauale kuuluva magusaga kostitab, pildudes maiusepallikesi rahva sekka.
Esitlusele tuleb 26 kollektsiooni, autoriteks hakkajad tudengid kunstiakadeemiast, pedagoogikaülikoolist, Tartu kõrgemast kunstikoolist, lisaks veel lindpriid ehk universitase sammaste vahele mitte kuuluvad tegelased.

Kunstiakadeemia seinte vahelt juba aastate eest välja kasvanud üritusele on suuremad mõõtmed ainult kasuks tulnud. Kilest ja krepp-paberist kollektsioonide asemel demonstreerivad modellid laval hästiteostatud ja läbimõeldud mudeleid, kuigi vähemalt ühe alasti tegelaseta ei möödu ilmselt ükski ERKI moeetendus.

Vahelduseks ei apelleeri see aga tõsidusele ja eksistentsiaalsele kõiketeadvusele, vaid on hoopiski humoorikas aksessuaar Helena Morticia kollektsioonile “Kui jumal magab”. Etüüd plastämbriga tuleb häbelikult üle lava nihkuval noormehel väga hästi välja, rahvas itsitab mõnuga ning meeleolu hoitakse seeläbi parajalt kelmikas.

Peale rahulduse eneseteostusest said noored moekunstnikud ka otsest kasu – Ühispank toetas kaht noort moekunstnikku 5000 krooniga, loosi tahtel osutusid õnnelikeks Brazil ja Anna Sidorova, kes mõlemad idamaiste mõjutustega kollektsioone esitlesid.
EPL


Uudiste arhiiv