Ärimees rajab merepõhja lukshotelli

28.01.2006
USA ärimees Bruce Jones plaanib käesoleva aasta lõpul avada Bahama saartel unikaalse veealuse hotelli. Umbes kolme aasta pärast peaks valmis saama ka allveelaev, milles rikkad turistid saavad imetleda ookeanipõhja vaatamisväärsusi.

Veealusest viietärnihotellist Poseidon, mis mahutab korraga 22 huvilist, peaks idee autori sõnul saama tõeline turismimagnet, mis ei suuda kõigi huviliste soove rahuldada ning allvee-elu nautlejatest moodustub pikk järjekord. Umbes 50 miljonit USA dollarit maksev hotell ehitatakse Bahama Eleuthera saare lähedale merepõhja.

20 meetri sügavuses

Luksushotelli kalleimad numbritoad asuvad umbes 20 meetri sügavusel korallriffide vahel. Mõni kompleksi kuuluv elamu paikneb ka rannal, igaüks ülimalt luksuslik, varustatud erabasseini, tenniseväljaku ja muude meelelahutuskohtadega. Öö sellises maapealses hotellitoas maksab 500 USA dollarit.

Poseidoni hotell hakkab tunduvalt erinema ainsast praegu olemasolevast veealusest hotellist, mis asub Key Largo rannikul USAs (Jules Undersea Lodge). Nimelt ei pea Poseidoni luksus-hotelli külastajad endale türpi selga ajama ja oma ruumidesse saamiseks sukelduma. Neil on hoopis mugavam – ehitatakse veealune lift ja tunnel. Ka pole tarvis muretseda rõhuerinevuste pärast, sest seal hoitakse tavalist õhurõhku.

Kõik üliluksuslikud toad on ehitatud tugevdatud läbipaistvast materjalist, tänu sellele avaneb suurepärane vaade ümbritsevale koralliaiale. Turistid saavad ka ümbritseva merekeskkonna valgustust varieerida ja mereelanikele toitu anda. Üks öö ekstravagantses sviidis maksab 1500 dollarit ehk ligi 20 000 krooni.

Jones peab oma hotelli pärliks kahetoalist numbrit korallirifi peal, kuhu pääseb ainult allveelaevaga. Öö selles ruumis maksab aga juba 20 000 dollarit, kusjuures hinnas on ka eraallveelaeva kapten ja teenija.

Esialgu vaid idee

Esialgu on kõik see veel siiski idee tasandil ja reaalselt teostamata, aga arvestades Jonesi entusiasmi ja rikkust, on küllaltki tõenäoline, et juba lähitulevikus hakatakse kinnisvaratehingutega ilma tegema ka veealuses maailmas. Igal juhul on välja öeldud, et see hotell avatakse Bahamal juba käesoleva aasta detsembris ja ehitus peaks algama veebruaris. Selleks ajaks peab Jones olema suutnud Bahama võime veenda, et tema kompleks ei ohusta mingil määral Kariibi saarte õrna loodust.

Jones loodab, et esimesel tegevusaastal on hotelli täituvus 70% ja toob sisse umbes 9 miljonit dollarit, järgmistel aastatel on tulemused veelgi paremad.

Allveelaevaga korallidele külla

Kuna Bruce Jonesi vanaisa oli tegev laevaehitustööstuses, tekkis tal juba noorelt huvi merenduse vastu. Väga palju inspiratsiooni sai ta ka kuulsa Jacques Cousteau seiklustest lugedes. Jones asus 1980. aastatel tegelema allveelaevadega ning 1993. aastaks oli ta eraisikutele ja puhkekohtadele allveelaevu disainiva ja ehitava firma U. S. Submarines Inc. juht. Tema firmas ehitatavate allveelaevade hinnad ulatuvad kuni 80 miljoni dollarini.

Praegu on Jonesil plaanis ehitada 87meetrine ligi 180 miljonit dollarit maksev allveelaev, kus on 70 reisijakohta. Jonesil, kes konst-rueeris unikaalse allveelaeva ise, õnnestus leida mitu multimiljonäri, kes olid nõus tema ideed kaasrahastama.

Allveelaev suudaks sõita nagu pealveelaevgi, kuid sukeldub kuni 300 meetri sügavusele. Sellel allveelaeval saavad olema väga suured aknad, et reisijad saaksid ümbritsevat keskkonda võimalikult mugavalt vaadelda. Allveelaevale paigaldatud prožektorid valgustaksid merepõhja.

Allveelaeval on küljes ka väike batüskaaf, mis on mõeldud riffide ja laevavrakkide lähiuurimiseks.

Pärast korallide imetlemist saavad reisijad einestada küünlavalgel viietärnirestoranis laeva pardal umbes 90 meetri sügavusel merepõhjas.

Reisihuvilistele on ainult üks oluline tingimus: nad peavad olema rikkad. Üks öö allveelaevas hakkab maksma umbes 2100 dollarit. “Kui leidub inimesi, kes on nõus kulutama miljoneid dolla-reid, et lennata turistina Kuule, siis miks nad ei võiks kinni maksta ka unikaalset merepõhjareisi,” ütles Jones ühes intervjuus.

“Maailmas on miljoneid jõukaid turiste, kes unistavad taolistest allveereisidest, kuid me oleksime suutelised teenindama vaid mõnda tuhandet inimest aastas.”

Kui Jonesil õnnestub see imepärane allveelaev hoolimata hinnast valmis ehitada, hakkab laev nagu veealunegi hotell kandma Poseidoni nime. Igatahes on ajakirjanduse andmetel ehitus juba alanud. Allveelaev hakkab eeldatavasti liikuma maailma kahes paigas, Kariibi meres ja Hawaii saarestikus.

SLÕhtuleht

Uudiste arhiiv