Eesti puhkuseturg on sama kirju nagu pärsia bazaar

08.02.2006
Käesolev talv on reisikorraldajatele olnud töörohke, rännuhimulised on aga pidanud tegema sihtkoha valimisel raskeid otsuseid. Talviste puhkusereiside statistika on koos juba praegu: kõige rohkem tõmbab eestimaalasi endiselt Egiptusesse ja Kanaari saartele, ja seda tänu otselendudele Tallinnast, kuid hüppeliselt on kasvanud ka nõudlus kallimate kaugreiside järele.

Üha rohkem levib eestlaste seas euroopalik komme jagada puhkus kaheks – suviseks ja talviseks. Paljud endast lugupidavad firmad seda oma töötajatele ka võimaldavad ning nüüd ootab ees talvepuhkuse planeerimine. Kas Kuutsemägi, talvine spaa, Austria nõlvad, soodne päike ja soe meri või eksootiline seiklus – mille kasuks otsustada?

Eestlase ammune suur soov on otsida talvel päikest, ja võimalusi selleks tuleb aasta-aastalt juurde. Samas hakatakse ka väärtustama tervislikku talvepuhkust. Mõned endised tulihingelised soojamaareisijad on võtnud julguse kokku ja pannud suusad alla. Ning suusakuurordist saadud muljed ja elamused on lõunamaa eksootika isegi üles kaalunud. Suusakuurortisse sõitjatega ühineb üha rohkem neid inimesi, kes lähevad sinna lihtsalt kaunist talvist loodust vaatama, kuid siis mõtlevad: miks mitte proovida, kui ma juba siin olen! Ja nii sätivad lumelauale ennast ka need, kes isegi unes ei osanud näha, et kusagilt mäest siksakke tehes hirmsa kiiruga alla sõidavad.

Võrreldes soojamaareisijatega on talvenautlejatel oma väljakujunenud eelistused. Oma fännid on Lapimaal, mis meile suhteliselt lähedal asuvana on ka taskukohane; Tatratel, kus on kaunid mäed ja head hinnad; Austrial, mis pakub mõnu kõigepealt proffidele, ning Itaalial, mis on prestiižikas ning kallis. Eriti veel tänavu, kui Torinos tulevad olümpiamängud.

Egiptus on reisivale eestlasele muutunud sama tavaliseks kui poeskäik. Parimatel päevadel asub sel talvel Tallinna lennuväljalt Egiptuse poole teele kuus 120–180kohalist lennukit ligi 1000 inimesega nädalas! Nii jääb veel ilmselt aastateks, sest lende Egiptusesse ja Kanaari saartele teevad keskmise suurusega lennukid. Vägevamaid meil esialgu kasutada ei ole – moodustavad ju reisijad meil rahvastikust ainult väikese protsendi ja meie geograafiline asend lõunamaade suhtes pole mitte kõige parem. Ka Dubaisse korraldatakse sel talvel nii otselende kui ka rühmareise, ent too paik on kaugemal ja hotellid kallid nagu kohapealne kullasärane elugi. Just hind on põhjus, miks Dubai populaarsuses Egiptusega võistlema ei hakka. Üha rohkem ja rohkem tekib inimesi, kes eelistavad talvepuhkuse veeta soojal, kuid euroopaliku kultuuriga maal, sest pärast esimest eksootilist islami kogemust soovitakse siiski midagi meile lähedasemat. Alternatiiviks on siin Kanaari saared. Otselennud jätkuvad nii Gran Canariale kui ka Tenerifele ning on endiselt populaarsed.

http://www.sloleht.ee/2006/02/08/reis/191327/

Uudiste arhiiv