Alates maikuust saab eestlane takistusteta Soome tööle minna

12.02.2006
Soome loobub alates 1. maist ELi uutele riikidele kehtestatud tööjõu vaba liikumise piirangutest, seega võib eestlane vabalt minna kõrgema palga eest tööle Soome lahe põhjakaldale.

Uudisteagentuuri STT teatel jõudsid Soome tööandjad, töövõtjad ja valitsus eile otsusele mitte pikendada 2004. aastal kehtestatud kaheaastast üleminekuperioodi, mille jooksul said uute ELi riikide kodanikud Soomes töötada vaid tööhõiveameti loaga või tööjõurendifirma vahendusel. Seadusemuudatuse peab vastu võtma Soome parlament.

Nagu näitasid uuringud, ei täitnud piirang oma eesmärki kaitsta Soome töötajaid odavama võõrtööjõu konkurentsi eest, kuna teenuste vabale liikumisele piiranguid ei seatud ning tööandjad hakkasid kulude kokkuhoiuks tööjõudu rentima.

kasutud Piirangud

Kauppalehti andmetel kasvas Eestist pärit renditööliste arv Soomes mullu järsult – kui 2004. aastal oli neid veel alla 500, siis nüüd juba üle 5000.

Soome ametiühinguil puudus võimalus nõuda kollektiivlepingute laiendamist renditööjõule, tekkis olukord, kus Soome ettevõtja eelistas oluliselt odavamat Eesti renditööjõudu ja jättis soomlase tööst ilma.

Seega pöördusid ametiühingute nõutud tööjõu liikumise piirangud nende endi vastu.

Viimase aasta jooksul peetud laialdase arutelu käigus jõudsid kõik Soome tööturu osapooled tööjõu liikumise piirangute kaotamise vajalikkuses üksmeelele.

Soome ehitusala ametiühinguliidu juht Matti Harjuniemi kinnitas mullu Tallinnas viibides, et Soome ametiühingud on oma viga mõistnud.
«Mõistlikum on, et välismaa töötaja tuleks otse Soome tööandja teenistusse, mitte vahendajate ja rendifirmade kaudu,» selgitas ta. «See annab töötajale rohkem turvalisust, tagades tööõnnetuskindlustuse, pensionikindlustuse ja nõuetele vastavad töötingimused. Kui eestlane läheb Soome tööle, on tal samad tingimused, mis Soome töötajal.»

Ka Eesti Ametiühingute Keskliidu esimehe Harri Taliga sõnul oli selge, et Soome tööjõu liikumise piirangud tegelikult ei toiminud ja nende kaotamine on põhjendatud.

Massiliselt ei lahkuta

Taliga sõnul on nüüd Eesti oskustöölistel tee lahti, et ise otse Soome firmadesse tööle minna. «Teisalt tähendab see, et Eestis süveneb veelgi oskustööjõu puudus,» pakkus ta. «Loodan, et Eesti tööandjad on sunnitud siis rohkem palka maksma, et head inimesed neilt ära ei läheks.»

Tööturuameti Euroopa Tööturusüsteemi (EURES) koordinaatori Heleri Hermansoni sõnul amet enam massilist välisriikidesse tööle suundumist ei oota.

Hermansoni sõnul läks enim inimesi välismaale vahetult pärast ELiga liitumist, nüüd on olukord rahunenud. «Peamiselt minnakse lihttöödele ja seda ajutiselt,» märkis ta.

Ka Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektor Tarmo Lige ei prognoosinud ehitustööliste massilist minekut välisriikidesse.

«Ka Eestis on võimalik väga head palka saada, kui oled kõva tegija ja oskad normaalsesse kohta tööle minna,» kinnitas ta. «Oma kodust ikka väga ära ei kiputa.»

Endine Eesti suursaadik Soomes, välisministeeriumi kantsler Matti Maasikas märkis, et juba Soome tööministeeriumi aastatagune uuring näitas, et tööjõu vaba liikumise piirang ei täitnud ühtki sellele esitatud eesmärki.

«Eesti, nagu ka Soome huvi on see, et Eesti inimesed töötaksid Soomes seaduslikult,» ütles Maasikas. «Sellele aitab piirangute kaotamine ja eestlaste senisest vabam võimalus otse Soome tööandja juures töötada kindlasti kaasa.»

http://www.postimees.ee/120206/esileht/majandus/191643.php

Uudiste arhiiv