Levil on ehedat Lapi hõngu ja romantikat

17.02.2006
Südatalvel, kui Põhjamaa inimesed käivad end turgutamas sooja Punase mere ääres, sõidab Eestist veel pimedamasse ja külmemasse paika ainult tõeline suusahull.


Mis tõmbab suusarahvast kaugele ja külma Lappi? Oma kogemusest arvan, et see on ehe Lapi loodus, mis inimese kohe esimesel korral «ära teeb».

Eestimaal võib sellist neitsivalget maastikku, nagu südatalvel Levi suusakülas, näha vaid keset sügavat metsa, kuid mitte kunagi inimasustuses.

Levit võib julgelt soovitada lastega peredele ja algajatele mäesuusatajatele, sest nõlvad on eeskujulikult hooldatud ja raja raskusastet märkivate viitadega varustatud. Ning soomlaste teada-tuntud viisakas liikluskultuur toimib kenasti ka suusamäel. Lastele on kümme nõlva ja sama palju lifte.

230 km murdmaaradu

Ja kui juba Lapimaal ollakse, siis miks mitte käia ka Jõuluvanal külas tema Rovaniemi kodus, kuhu on Levilt 170 km. Hea võimaluse avardada silmaringi Põhjala loodusest ja põhjarahvaste endisaegsest eluolust pakub samuti Rovaniemis asuv Arktikumi muuseum.

Palju käib Levil ka murdmaasuusatajaid, Levi koduleheküljel on märgitud murdmaaradade kogupikkuseks uskumatuna tunduv – 230 km. Igaüks saab valida meelepärase kulgemise ja kaasa täpse rajakaardi, mis äraeksimisest päästab.

Tean mitmeid, kes ikka ja jälle Levile naasevad just nimelt sealsete hunnitute murdmaaradade pärast.

Metsavaikuses liueldes saab kõige vahetuma elamuse puutumatu looduse võimsast ilust. Vahepeal võib peatuda ja soojendada end lõkketule paistel ning pidada piknikut. Selleks on radade ääres lõkkeplatsid ja pisikesed varjualused, kus lõkke tegemiseks kõik vajalik olemas. Oma suusavarustuse puudumine ei ole sportlike talvemõnude nautimisel takistuseks, korraliku varustuse saab laenutada kohapealt.

Kuid see pole veel kõik: on võimalik minna retkele koerarakendiga, põhjapõtradega või hobustega ning põnevaid elamusi pakub ka mootorkelguga tundra avarustes seiklemine. Kaart antakse kaasa – mine ja avasta ise Lapimaad!

Suusakeskuse keskpunkt ja süda on Hullu Poro hotell ja restoran, mida Soomes tuntakse popartistide legendaarse esinemispaigana. Lihtsa maalähedase õhustikuga hotellis on olemas kõik mugavused, et end hästi tunda.

Levi Center Hullu Poro omanik, sealtsamast Kittiläst pärit Päivikki Palosaari on üle Soome tuntud ärinaine, «Lapimaa Manitski», kes väikese Levi küla maailmakaardile tõi.

Volbripidu suusamäel

Levil öeldakse olevat Soome suusakeskustest kõige vilkam after-ski elu ja söögi- ning meelelahutuspaikadest seal tõesti puudust ei ole. Veemõnude nautijatele on Levil ka väike spaa.

Enamik suusakeskuse külastajatest ei ela siiski Levi keskuses hotellides ja alpimajades, vaid omaette majakestes, mis on kobaratena männimetsa all peidus ja kus hanged ulatuvad südatalvel katuseräästani. Seal, vaadates tähisel talveõhtul sambana taevasse purskuvat virmaliste tulevärki, tajud kõige ehedamalt Põhjamaa looduse ülevust.

Kevadel on Levil hoopis teised meeleolud, valgused ja värvid. Minu teine Levil-käik sattus vappu ajale ehk siis volbripäevale aprilli lõpus. Soomes on teadupärast vappu üks elujõulisemaid rahvakalendri pühi, karjalaskepäev koolilõpetajatele ja tudengitele.

Levi tähistas kevade alguse püha kärarikka karnevalirongkäigu ning retrovaimus suusavõistlusega, kus silmailu pakkus hulgaliselt ehedaid piposid 70ndatest ja neoonvärvides suusakombinesoone järgmisest kümnendist.

Mõned soojakraadid ja erk päikesekera säravsinises taevas tekitasid teistmoodi suusaeufooria kui mõni kuu varem. Nõlvadel oli lund veel küll ja küll, tõstukid töötasid ja rahvas mõnules päikesepaistel. Õhtuks soojendas päike lume pehmeks püdelaks massiks, mis siis arvukate suusapaaride all mügerike kuju võttis, aga pühapäevasuusatajale on hoogu pidurdav pehme lumi igal juhul etem variant kui jäised liustikud.

Eelmisel aastal lõpetati Levil suusahooaeg alles emadepäeval, aga on olnud aastaid, kui nõlvad olid lahti maikuu lõpuni. Omaette kummastav elamus on polaarpäev. Kui ühel hommikuhakul end hingetuks tantsinutena kodu poole tagasi kõmpisime, rippus päike endiselt (või juba?) puuvõrades.

http://www.postimees.ee/170206/lisad/reis/192374.php

Uudiste arhiiv