Välisturistide arv hakkab pidurduma

03.04.2006
Mullu kasvas välisturistide Eesti külastatavus 9%, selleks aastaks nii suurt kasvu ei oodata, sest ööbimiskohtade arv seab piirid ja juurde pole tulnud ka uusi lennuliine.

Kui 2004. aastal külastas Eestit 1,75 miljonit, siis 2005. aastal 1,9 miljonit turisti, kes peatusid siin ööbimisega. Sel aastal nii suurt kasvu oodata pole, ennustustes jäädakse 5% kasvu juurde.

EASi koordinaatori turismiuuringute alal Piret Kallase sõnul ei soosi meid sel aastal välistegurid ning kasv aeglustub. Mullune tõus oli seotud uute odavlennuliinidega, mis suurendasid Suurbritannia ja Saksamaa turistide arvu. Sel aastal pole lendusid lisandunud. Juurde pole tulnud ka uusi odavlennuliine ega märgatavalt kasvanud majutuskohtade arv.

Kallase sõnul läheb miinuspoolele see, et meie põhjanaabrite huvi on hakanud raugema. "Eelmise aasta teisel poolel hakkas Soome turistide arv vähenema ja sama trend on jätkunud ka praegu," sõnas Kallas.
Eesti Turismifirmade Liidu asepresidendi Daisy Järva sõnul ei peaks taga ajama turistide hulka, vaid püüdma kvaliteetturisti, kes jätaks Eestisse võimalikult palju raha.

"Eesti ajalugu ja kultuur on võtmesõna, mis võib muneda kuldmune. Uhkete hotellide pärast Eestisse ei tulda," sõnas Järva. Püüdma peaks kvaliteetturiste, konverentsituriste, pereturiste ning seeniore. Selleks on vaja aga huvitavaid eriprogramme, konverentsikeskust, mis ei jääks alla põhja- ja lõunanaabritele. "Eestisse peaks tulema korralik konverentsikeskus. Praegu läheb NATO suurüritus Riiga. Tallinn kipub jääma Helsingi ja Riia vahele perifeerseks linnaks," sõnas Järva. Lisaks vajaks Eesti oma teemaparki, nagu Rootsis on Pipimaa ja Soomes Muumimaa.

Estonian Toursi tegevjuhi Ilme Tultsi sõnul pole ettevõte täheldanud Soome turistide osas tagasiminekut. Magnetiks on kõiki Balti riike hõlmavad paketid ja teematuurid.

"Väga populaarne on meie veini-, mõisa- ja roosituur. Müüb nagu kompu," sõnas Tults.

Ergutavalt on Tultsi sõnul mõjunud uue aianduskeskuse Hortes avamine, mida soomlased soovivad külastada.
Hotellide täitumus hüppeid ei näita

Hotellide ja restoranide liidu tegevdirektori Donald Visnapuu sõnul meie kliimas imet ei tee ja kui tipphooajal on hotellid täis, siis madalhooajal on klientidest nappus.

Liitu kuuluvate hotellide keskmine täitumus oli möödunud aastal 61,61%, Tallinnas 66,5%, mis on küll protsendi võrra kõrgem kui 2004. aastal.

Praegu, kus kiirlaevade käikuminek hilineb, on Visnapuu sõnul karta, et märtsi-aprilli näitajad jäävad alla eelmise aasta omadele. Edasine juba oleneb sellest, kas suvekuud teevad puuduva tasa.

"Kui suur täitumus tuleb, on raske öelda. Seni on olnud areng stabiilne ja kõikumised on olnud paari protsendi piires. Suveaja suur tõus tavaliselt aasta keskmist ei mõjuta," sõnas Visnapuu. Olukorda aitaks parandada konverentsiturismi arendus ning hooaja pikendamine.

http://www.aripaev.ee/3179/uud_uudidx_317906.html

Uudiste arhiiv