Turist ei hooli maakonna piiridest ja otsib elamusi

20.04.2006
Põhja-Eesti turismikonverentsil oskasid oma visiooniga kõige rohkem kuulajaid paeluda SA Virumaa Muuseumid juhataja Ants Leemets ja Sillamäe sadama nõukogu esimees Tiit Vähi.

Põhja-Eestit katab alates 27. märtsist turismikatus, mis ühendab hiljuti moodustatud sihtasutuse Põhja-Eesti Turism näol viis maakonda: peale Lääne- ja Ida-Virumaa veel Harju-, Järva- ja Raplamaa. Sihtasutusele palgatakse tegevjuht ja selle staap hakkab tegutsema Rakveres.

Viie maakonna koostöös püütakse Põhja-Eestisse meelitada rohkem turiste. Ühtaegu tahetakse tuua siia kanti projektiraha ja teadvustada kohalikke turismivõimalusi.

Kui varem räägiti maakondadest, siis edaspidi kõneldakse regioonist. Turisti ei huvita, kus lõpeb üks maakond ja algab teine, teda huvitavad vaatamisväärsused.

Valetada ei tohi

SA Virumaa Muuseumid juhataja Ants Leemetsa sõnul võib turismiobjekt olla iga koht, aga kinni tuleb pidada reeglist müüa kohalikku toodet. “Paljud linnad on euroopastunud ega ole huvitavad,” ütles ta. Kohalik loodus, toit ja kombed tõmbavad turisti, aga need peavad olema autentsed, valetada ei tohi. Leemets luges üles terve rea vaatamisväärsusi nagu kirikud, kloostrid, seni avastamata Peipsi-äär. Rakvere õigeusu kirikus hoitakse preestermärtri Sergius Florinski säilmeid. Seda ei ole siiani eriti teadvustatud, aga tegemist võiks olla linna tõelise turismimagnetiga.

Leemetsa sõnul tuleks ära kasutada kõik võimalused, ka selline sündmus nagu Rakveres toimuvad juunioride sumo maailmameistrivõistlused. Järvamaalastel aga soovitas Leemets Järva-Jaani tuletõrjemuuseumis rahvast veega pritsida. “Välisturistidele ei ütle Tammsaare nimi midagi,” arvas ta kohaliku tõmbenumbri kohta. Lõpuks tegi Ants Leemets ettepaneku maha võtta regionaalminister ja kinnitada ta hoopis turismiministriks.

Sillamäe sadama nõukogu esimehe Tiit Vähi visioon Narva ja Narva-Jõesuu võimalustest oli optimistlik.

Plaan on korda teha Narva-Jõesuu kuursaal. Pühajärve piirkonnas turismiga tegeleval ärimehel on piisavalt kogemusi, et elustada ka Ida-Virumaa.

Vaja uut silda

Tiit Vähi sõnul on turismi edendamiseks vaja ette võtta uue Narva silla ehitus, lihtsustada viisasüsteemi, seada sisse laevaühendus Kotka ja Sillamäe vahel.

“Sillamäe on ilus linn, mille Stalini-aegne arhitektuur vajab säilitamist,”arvas ta, lisades, et kui sadam töötab ja inimesed rohkem palka saavad, muutub ka linn ilusamaks.

Kas Sillamäele tuleb ka oma kõrghoone, nagu on Tartus “plasku”, küsiti Vähilt. Tulevikus võiks ärimehe arvates Sillamäel oma “plasku” olla küll.

http://www.virumaateataja.ee/200406/esileht/uudised/15030113.php

Uudiste arhiiv