Euroliit nõuab reisijatelt bussis kinnist turvavööd

09.05.2006
Bussireisijatel ei maksaks üllatuda, kui bussijuhid hakkavad neilt nõudma enne sõidu algust turvavööde kinnitamist või kui liinibussi peatab turvavööde kontrollimiseks politseipatrull.
Täna jõustub Euroopa Komisjoni direktiiv, mis nõuab, et sõidu ajaks peavad turvavöö kinnitama ka kõik enam kui üheksakohaliste sõidukite reisijad. Samuti puudutab direktiiv laste ohutust bussides, näiteks turvaistmete olemasolu.

Direktiiv ei käi vaid linnaliinibusside kohta, kus on ette nähtud seisukohad.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi veondus- ja liiklustalituse juhataja Priit Vene sõnul on ka Eesti liiklusseaduses kirjas, et kui sõidukis on turvavööd, siis peavad need sõidu ajal kinni olema.

Kust reisija teab?

Küll aga tuleks uue eurodirektiivi vaimus täpsustada nõudeid, kuidas teavitada reisijaid vajadusest turvavööd kinnitada.

«Bussides peaksid olema vastavad sildid või piktogrammid ning ka bussijuht võiks öelda, et turvavööd peavad olema kinni,» rääkis Vene. «Sügisel loodame saata valitsusse liiklusseaduse uue versiooni, kus on need nõuded sees.»

Euroopa Liidu nõue puudutab siiski vaid busse, mille istmetel on turvavööd olemas. «Kui tootja pole bussile turvavöösid ette näinud, siis ei tohi neid küll ise paigaldama hakata,» ütles ministeeriumi peaspetsialist Tiit Ader.

Tema sõnul ei tohi aga Euroopa Liidu liikmesriigid alates 2007. aasta oktoobrist arvele võtta uusi sõidukeid, mille reisija turvavarustus ei vasta eurodirektiivi nõuetele.

«On teada, et 82 protsenti Eestis liikuvatest bussidest on vanemad kui kümme aastat, ja ilmselt paljudel neist turvavööd puuduvad,» märkis Ader. «Aga vanade busside liikumist küll keegi keelama ei hakka, kui nad vastavad registreerimise ajal esitatud nõuetele.»

Laste turvaistmete olemasolu nõue on Priit Vene sõnul pigem soovitusliku iseloomuga. «Direktiiv ütleb, et tuleb kasutada kõiki ettenähtud turvasüsteeme. Seega, kui lapseistmeid bussis ei ole, ei pea neid ka kasutama,» ütles ta.

Bussijuht peab ütlema

Harjumaa Liinide juhataja Väino Moori sõnul jääb kindlasti bussijuhi kohuseks öelda reisijatele, et turvavöö peab kinni panema. «See oleks osa reisija viisakast teenindamisest. Lisaks paneme muidugi sildid välja,» sõnas ta.

Suurem probleem tekib Moori hinnangul aga aastal 2007, kui turvavöödeta busse enam registreerida ei saa. «Eks siis peab hakkama ostuhankeid nii tegema,» rääkis ta.

Harjumaa Liinide bussijuhi Aleksander Kiisveki sõnul on aga bussijuhil raske tagada, et tõepoolest kõik reisijad rihmad kinni panevad. «No kuidas ma hakkan seletama mutikesele, et pane nüüd siit ja siit, see käib tal üle mõistuse. Samal ajal teised reisijad ootavad,» rääkis ta.

Julgestuspolitsei liiklusjärelevalve talituse vanemkonstaabli Priit Tuuna sõnul kavatseb politsei keskenduda eelkõige busside turvavarustuse korrasoleku kontrollile, kuid suurematel reididel võidakse ka kontrollida, kas bussireisijatel on turvavööd kinni.

Vastutust bussi tehnilise korrasoleku ja reisijate turvalisuse eest kannab Tuuna sõnul bussi juht.

http://www.postimees.ee/090506/esileht/siseuudised/200829.php

Uudiste arhiiv