Reisilt saadakse järjest rohkem nakkushaigusi

12.05.2006
Tervisekaitseinspektsiooni andmetel nakatus 2005. aastal välisreisil 104 inimest. Võrreldes aastaga 2004. on seda 35 haigusjuhu võrra rohkem. Enim nakatutakse Egiptuses, Venemaal ning Türgis.

Põhiliselt on reisil haigestudes tegu soolenakkustega, nagu näiteks salmonelloos ja shigelloos (düsenteeria), esines ka A-hepatiiti nakatumist. 2005. aasta aprillis nakatus Eestist pärit inimene Ameerika Ühendriikides leetritesse, mida Eestis polnud enam neli aastat diagnoositud. Haigestunu oli vaktsineerimata.

2006. aasta esimese kolme kuuga on esialgsetel andmetel diagnoositud 20 reisil nakatumisega seotud haigusjuhtu. Haigestunute arv võib olla tunduvalt suurem, kuna arstilt otsitakse abi vaid raskemate haigusjuhtude korral.

Tervisekaitseinspektsioon soovitab reisi planeerides pidada nakkusohu ennetamiseks nõu reisikorraldajate ja meedikutega, et vajadusel ennast vaktsineerida.

Tervisekaitsjad soovitavad kõigil, kes reisivad soojale maale (aga ka mujale) järgida seal hügieenireegleid: juua ainult keedetud või pudelivett, hoiduda jääkuubikutest, pesta käsi seebiga, mitte süüa pesemata juur- ja puuvilju, olla ettevaatlik pakendamata toidu, termiliselt töötlemata meresaadustega jne.

Tervisekaitseinspektsioon tuletab nii reisihuvilistele kui ka reisifirmadele meelde, et vastavalt Nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seadusele peab turismiteenuse pakkuja välisriiki sõitvale isikule nakatumise vältimiseks välisreisil tegema teatavaks:

1) külastatavas riigis nakkushaigustesse nakatumise ohu;

2) immuniseerimise või ravimite kasutamise otstarbekuse;

3) võimaluse saada enne reisi arsti nõuannet ja reisi ajal arstiabi ning reisijärgse tervisekontrolli vajalikkuse.


http://uudisvoog.postimees.ee/?DATE=20060512&ID=125590

Uudiste arhiiv