Tahkuna tuletorn avatakse külastajatele

14.05.2006
Neljapäevast, 1. juunist on hiidlastele ja turistidele üle hulga aja taas avatud saare üks kaunimaid vaatamisväärsusi - Tahkuna tuletorn. Järgmisel aastal loodab vald avada Ristna tuletorni. Praegu käib remont ka Kõpu tuletornis, mille piletimüügist saadud rahaga korrastatakse valla kõik kolm tuletorni.

“Meil on malmist, terasest ja kivist tuletorn. Teist niisugust valda, kus oleks kolm nii ilusat tuletorni, Läänemere ümbert ei leia,” oli Kõrgessaare vallavanem Jaanus Valk valla vaatamisväärsuste üle uhke. Valk lisas, et vallavalitsusel on veelgi plaane, mida tuletornide paremaks eksponeerimiseks annab ette võtta, kuid praegu on neid vara avada.

Sellest, mis Tahkunas ja Ristnas tehtud ja tegemisel, oli vallavanem meelsasti nõus rääkima.

Tahkuna tuletorn muudeti külastajatele turvaliseks: tõstešaht piirati külastajate ohutuse mõttes võrguga, takistati juurdepääs tuletorni tehnilistele vahenditele (akud, diiselmootorid jms). Samuti rajati tuletorni piirdeaeda uus sissepääs ning pandi paika renoveeritud originaalaknad, millel on malmist raamid.

Kõpu tuletornile valmistati vanimat tuletorni kujutava foto järgi uued 16 ruuduga aknad, puhastati ja parandati põrandad, remonditakse puutrepid, ka vana paetrepp ja tuletorni sissepääs tehakse korda. Kahjuks peab tehnilistel põhjustel tuletorni sisemist lupjamistööd tegema turistidelegi sobival soojal ajal.

Tahkuna tuletorni lapse ja eaka inimese külastuspilet hakkab maksma 5 krooni, täiskasvanu ja tudengi pilet 10 krooni. Tahkunas hakkab pileteid müüma maaomanik, Toomide pere. Kõpu tuletorni külastajapiletite hinnad jäävad samaks mis mullu: vastavalt 10 ja 20 krooni, ja neid müüb tuletorni kinnistu rentnik Jaan Puusepp. Ristna tuletorni loodab vallavalitsus avamiseks korda saada 2007. aastal.

http://www.saarlane.ee/uudised/uudis.asp?newsid=25854&kat=5

Uudiste arhiiv