Euroopa Liit kaalub termotuumareaktori ehitamist

15.01.2004
Euroopa Komisjon teatas teisipäeval, et Euroopa Liit võib ehitada oma termotuumareaktori juhul, kui seadeldise ehitamist ettevalmistav ettevõte paigutab selle Prantsusmaa asemel Jaapanisse.
Piiramatu energia “Püha Graali” veetlus on tõsise küsimärgi alla seadnud senise rahvusvahelise koostöö maailma esimese termotuumareaktori ehitamiseks. Kui pinged peatselt lahendust ei leia, võib ettevõtmine jaguneda rivaalitsevateks leerideks, millest ühte juhib Euroopa Liit, teist USA.
Rahvusvaheline konsortsium koondnimega ITER kaalub praegu kaht pakkumist reaktori ehitamiseks. Euroopa Liit toetab Prantsusmaa pakkumist luua reaktor Cadarache`i piirkonda, samas kui USA on avalikult kuulutanud eelistatavaks Jaapani plaani ehitada seadeldis kohta nimega Rokkasho-mura.
Prantsusmaa peaminister Jean-Pierre Raffarin tõstis esmaspäeval panuseid vaidluses, mis peaks lõppema järgmisel kuul, öeldes, et Euroopa Liit peab igal juhul saama oma termotuumareaktori.
Termotuumaenergia rajaneb seni äriliselt katsetamata tehnoloogial, mis tavapärase aatomite lõhestamise asemel surub kokku kergete elementide aatomid nii, et neist moodustuvad raskemad elemendid. Toormaterjaliks sobib hästi vesinik, seega vesi, ning protsess toodab toimides suurtes kogustes energiat praktiliselt ilma keskkonda kahjustavate kõrvalmõjudeta. Sama protsess toodab energiat muuhulgas tähtedes.
Euroopa Komisjoni pressiesindaja Fabio Fabbi ütles teisipäeval Brüsselis, et Komisjon toetab Prantsusmaa üleskutset.
“Me usume, et see on teaduslikult ning tehniliselt teostatav. Rahaliselt läheks reaktori ehitamine maksma 10 miljardit eurot,” ütles Fabbi, lisades, et see ei tee ettevõtmist võimatuks, kuid tegemist on märkimisväärse summaga.
Sellega tõstatus võimalus, et ITERist saab satelliitnavigatsioonisüsteemi Galileo ja Euroopa Liidu kosmoseambitsioonide kõrval järjekordne tüliõun ühenduse ja USA vahelistes suhetes. Viimane on äärmiselt tundlik arengute suhtes, mille tulemusena Euroopa Liidul tekib ligipääs strateegiliselt olulisele kõrgtehnoloogiale.
ITERi konsortsium ühendab praegu kuut riiki – Euroopa Liidu ja USA kõrval kuuluvad sellesse veel Venemaa, Lõuna Korea, Hiina ja Jaapan. Hiina ning Venemaa toetavad Euroopa Liitu, samas kui Jaapan ning Lõuna Korea on lähedasemad Ühendriikidele.
Uudisteagentuuride teateil kahtlustab Prantsusmaa, et USA vastustab reaktori paigutamist Cadarache`i kättemaksuks Pariisi vastuseisu eest Iraagi sõjale.
Komisjoni pressiesindaja Fabbi ütles, et Euroopa Liit lepib konsortsiumi lõpliku otsusega, milline see ka poleks. Ta rõhutas, et ühenduse eelistus ei põhine poliitilistel kaalutlustel. Samas märkis ta rõhutatult, et ITER langetab järgmisel kuul otsuse konsensuse alusel.
“Nagu te teate, otsustas konsortsium eelmisel kuul Washingtonis oma viimasel kohtumisel esiteks lükata lõplik otsus edasi veebruarini.” Fabbi jätkas: “Lisaks otsustati, et valik tehakse konsensuse alusel, kui see on võimalik. Ehk, küsimus ei lähe hääletusele.”
Teiste sõnadega, ELi vastuseis lihtsalt välistab otsuse ning mingit sundi koostööd Jaapaniga pole. Üks anonüümseks jääda soovinud Euroopa Liidu ametnik ütles eile, et Euroopa Liit on juba teinud plaane, mis lähevad tunduvalt kaugemale ühe reaktori ehitamisest.

EPL

Uudiste arhiiv