SANTORINI – tulemäe veerel

26.05.2006
Santorini, teise nimega Tira, kuuluvat maailma kümne kaunima ja menukama saare hulka. See pisike Kreekale kuuluv saar Egeuse meres on vulkaani sünnitatud.



30 miljonit aastat tagasi olevat Vahemerre kerkinud hiiglaslik saar, millest suurem osa 4 miljonit aastat hiljem uuesti merepõhja vajunud. Paistma jäänud vaid pisike ümmargune saar. 1500 aastat enne Kristust sündinud aga väga võimas vulkaanipurse, mis enamiku sellestki saarest merepõhja viinud. Ja hiidlaine hävitanud suure osa Vahemere-äärsest antiiksest kultuurist.


Ühe versiooni kohaselt on just Santorini paljuotsitud Atlantis ehk Õnnelik Saar, mille peajumal Zeus lasi merepõhja vajuda. Isegi kreeka filosoof Platon on kinnitanud, et selline väga rikas ja arenenud ühiskond on Vahemeres eksisteerinud.

Tänapäeva Santorini on taas õnnelik saar, kus pakutakse päikest, puhast merevett, head süüa, meelelahutust ning kalleid kuldehteid. Huvitav, et saar, mis tegelikult on üks suur vulkaanipurse, polegi vaid tardunud kivikamakas. Saarel on ka liivarannad. On musta liivaga rand, punase liivaga rand ja valge liivaga rand.

Ma ei imestanud selle üle, et inimesed üle maailma siia turistilõksu satuvad, vaid pigem selle üle, et paljud on siia oma suvekodu soetanud. Kaunis küll, kuid ikkagi veidi kõhe on olla saarel, mille kõrval on veest väljas ähvardav vulkaaninina. Pealegi on ruumi nii vähe, et sinu majal aeda ei olegi, heal juhul merevaatega paarikümneruutmeetrine terrass.

Lapsevankri või ratastooliga siia asja pole. Trepptänavaid on palju ja jalgsi liikuminegi väsitab. Ja kallis on kõik: teenused, toidud. Sest kui juba siia saabunud oled, pole pääsu, manner on kaugel. Eliitrestoranide kõrval on õnneks ka veidi odavamad Kreeka tavernid ehk pererestoranid.

See, et siia oodatakse eeskätt varakaid turiste, on selge kullapoodide rohkusest. No kohe kümned üksteise järel. Ja ärge arvake, et Santorinil endal kulda kaevandatakse või et siin osavad juveliirid elavad. Kogu kaup on pärit laiast maailmast ja suur osa väga prestiižikatelt firmadelt.

Kinnisvara hinda ma ei küsinud. Ei näinud ka ühtki müügipakkumist. Näiteks: müüa maja 100 m², krunt 20 m². Julgen pakkuda, et maa ruutmeetri hind on Eesti omast kümneid, kui mitte sadu kordi kallim.

Santorinile pääseb Eestist tänavu suvel väga lihtsalt. Saladuskatte all võin öelda, et üks turismifirma teeb sinna Tallinnast isegi otselende. Mina sattusin sinna Kreetalt pärast paaritunnist kiirlaevasõitu. Õhusõit on lühike, vaid nelja tunni ringis.

Kahju on sellest, et Santorini suvi satub samasse aega meie omaga. Mai esimene pool kipub tavaliselt jahe olema ja oktoobris saabub juba heitlik sügis. Novembrist aprillini on saar suuresti välja surnud, jääb vaid osa püsielanikkonnast.

Juunist septembri lõpuni ehk neli kuud on suvi ja päike garanteeritud - õnnelik paik. Meie Eestis oleme õnnelikud, kui tõelist päikest ja sooja on suvel ka vaid neli nädalat. Kes sedagi piskut tänavusest suvest ei usu, võiks kaaluda lendu Santorinile. Lend ja hotell pole kallid, muud kulud sõltuvad juba sellest, kuidas suudad ahvatlustele vastu panna.

http://www.parnupostimees.ee/260506/esileht/artiklid/10064898.php

Uudiste arhiiv