Rogosi mõis ootab taas külalisi

26.05.2006
Ka sel aastal oodatakse huvilisi osalema üle-eestilistel „Unustatud mõisate” päevadel. Kõik selles ettevõtmises kaasa löövad mõisad on tänavu kevadel ja suvel kuuel päeval ühel ajal külastajatele avatud. Võrumaalt osaleb projektis Rogosi mõis. Esimene avatud mõisate päev ongi sel laupäeval, 27. mail.
Huviliste vastuvõtt ja registreerimine on mõisates korraldatud kella 10–18.40. Rogosi mõisas toimub alates kella 10st hommikul igal täistunnil teejuhi saatel jalutuskäik mööda mõisat. Saab tutvuda mõisa peahoone, kõrvalhoonete ja ümbrusega.

Kell 11 etendab Ruusmäe näitering lavastust „Rootsi kuld ja Käänu Andri” (lavastaja Talvo Pabut).

Avatud on muuseum ja mõisaköök-kohvik. Müügilaudadel kaubeldakse käsitöö ja istikutega. Töötavad õpikojad. Üleval on näitused, mis tutvustavad Ruusmäe kooli laste töid ja Rogosi mõisa ajalugu.

Mullu käis Rogosi mõisas avatud uste päeval ligi 400 külastajat. „Me jäime mujalt tulnute huviga väga rahule. Aga see päev ei ole mõeldud ainult külalistele. Me soovime, et ka oma rahvas vaatama tuleks,” lausus mõisapäevade üks korraldajaid, Haanja-Ruusmäe põhikooli õpetaja Helve Ots.

Kel soovi, võib osaleda ka „Unustatud mõisate” külastusmängus. Selleks tuleb hankida esimesest külastatavast mõisast külastajaraamat, millesse kogutakse mõisatest templeid. Kümne templiga raamatu omanike vahel loositakse välja kutsed lõpuüritusele, mille üheks osaks on teatrietendus.

„Unustatud mõisate” projektis lööb tänavu kaasa üle 30 mõisa. Järgmised avatud uste päevad on mõisates 10. juunil, 29. juunil, 8. ja 9. juulil ning 29. juulil. Ettevõtmisega tahetakse juhtida tähelepanu Eesti mõisatele ja nende arendamisele ning anda huvilistele võimalus mõisatega põhjalikult tutvuda.


http://www.vorumaateataja.ee/?a=uudised&b=4527

Uudiste arhiiv